Joure:

Co já mám společného s paní Mona J. Saab, že bych se měl podle tvého k tomu vyjadřovat? Zastupuje jednu ze stran na které dopadla mezinárodní dohoda o snížení kvóty lovu tresek a některých jiných druhů ryb. Je za to placená, pracuje pro Norskou federaci cestovního ruchu a v tomto duchu se i vyjádřila. Nic jiného než její náplň práce a vyjádření s tímto souvisejícím. Došlo k mezinárodní dohodě a její důsledky  padaly směrem dolů a zasáhly i ta nejnižší patra která představují turismus včetně aktivit s ním spojených. Každý resort si hájí své, každý posílá spoustu připomínek a pozměňovacích návrhů a nějaká opatření se nakonec i přijmou, ale ne všichni budou spokojeni. Takový kompromis aby vyhovoval úplně všem prostě neexistuje. Mě osobně se nejméně líbí zákaz mražení ryb pro ty, kteří nepřijeli do Norska primárně za účelem rybolovu. I tito turisté tam nechají nějaké peníze a rádi by si domů přivezli něco originálního, třeba v podobě rybího filé. Další věc je registrace úlovků, která je z pohledu výpovědní hodnoty zcela směšná. Všihni víme jak probíhá a přínos pro námořní institut je nulový, spíše zavádějící. Vše je výhradně věcí složitého hlednání kompromisů a nikdy nebudou všichni spokojeni. Je nutné si ale uvědomit, že je celá věc  VÝHRADNĚ v kompetenci norských orgánů a jejich rzhodnutí bude potřeba respektovat, ať se nám to líbí, nebo nikoliv. Nikomu nenadržuji, je to střet mnoha zájmů, kdy si každý vehemntně hájí své, ale jde výhradně o problém Norů. Jen se jej snažím pochopit, snažil se problém i vysvětlit měně zasvěceným a zastal se i těch, kteří se o vaší rybářskou dovolenou dosud starali. Zatím, co v norských diskuzích nejvíce rezonuje názor, že je třeba se společně semknout a přečkat dočasnou krizi, tak mnozí rybáři turisté ruší své pobyty, protože měl někdo tolik drzosti a snížil jim vývozní kvótu filé o 8 kg. Krátkozraké a nezodpovědné,protože všichni ti kteří o vás dsud pečovali, budou právě v této přechodné době potřebovat vaší podporu více než kdy dříve, v opačném případě je v nabídce na příští léta už ani najít nemusíte.

Zajímavý příspěvek napsal "zdenal99". Ten by si měli přečíst všichni kritici norských úřadů. Mimo jiné propočítal i cenu o kterou se vám zájezd, pouze z finančního pohledu, "prodraží".  Normální zájezd komplet, se vším všudy, vyjde zhruba na 20 000,- Kč. Jestliže si tedy dokoupíte 8 kg filé, o které jste byli okradeni, doma,vyjde vás na něco málo přes 23 000,-.  Dále už je na každém, aby se rozhodl sám, jestli je pro něj, ve srovnání s ostatními destinacemi které uvedl zdenal99, tato suma finančně únosná. Záleží na každém, ale podobný a takto dostupný rybářský ráj, za tyto peníze,už nikde jinde na světě nenajdete.

Jinak všem, kteří se mě snažili pochopit za podporu děkuji.