Mino:
Můj pohled na věc není nikterak ovlivněn tím, že trávím většinu roku v Norsku. Pouze se snažím pochopit důvod, proč norové upravují pravila pro lov a vývoz ryb. Schopnost a hlavně ochota pochopit celý problém mi umožňuje dívat se na něj bez emocí a pocitu, že mi je ze strany norských úřaů ubližováno. Kažý, kdo sportovně rybaří a svého koníčka miluje v tom nejčistším slova smyslu, by se měl snažit o to samé. Aktivně se zapojit, obnovu rybí populace automaticky podpořit a nehleat v tom pouze zlomyslnost a snahu norských úřadů o zákeřnou a svévolnou likviaci turistického rybolovu. Důvod proč se zavádí některá nepopulární opatření spočívá jedině a výhradně ve snaze zastavit klesající populaci rybích hejn a není to pouze rozhodnutí úřadů norských, ale i ostatních zainteresovaných států, které situace donutila najit společnou řeč a tedy i společně jednat. Rozhodnutí "padni komu padni" se nakonec ukázalo jako jediné možné. Nejedná se ale o nějakou zlomyslnou a svévolnou rozjívenost někomu znepříjemnit život, nýbrž o nezbytnost, která naopak napomůže k udržitelnosti rybolovu a i do budocna umožní všem rybářům, sportovní nevyjímaje, rybařit ve stejném rozsahu jako rybařili dosud.Vše ostatní jsou jen problémy zástupné a jestli bude po nachytání limitu 10 kg. za tvojí lodí bílo, nikoho nezajímá. Tato dočasná omezení (věřím že dočasná) nejsou tedy cílená proti vám, ale pro vás. Není třeba se automaticky na vše dívat pouze černě. Ono se klidně může i stát, že snaha uchovat si návštěvnost donutí ubytovatele a rybářské kempy k výrazným slevám a vy si tak za ušetřené peníze dokoupíte zbytek limitu přímo v Norsku, nebo doma. Osobně jsem věděl že se toto chystá, ale v konečném důsledku jsem i já překvapen důsledností s jakou to norové provedli a omezení vývozu mražených ryb, kromě těch nalovených v certifikovaných kempech, mě překvapilo. Je z toho tedy patrné, s jakou vážností k tomu přistupují a jak důsledně to hodlají prosazovat. Těm, kteří se mě budou snažit případně kritizovat, mohu vzkázat, že jsem se vždy snažil aby si každý odvezl tolik, co jim limit umožnil a stejné množství i sám vozil domu. Ryby osobně sice jím jen minimálně, ale dárky v podobě kvalitního rybího filé pokaždé potěšily jak rodinu, tak i kamarády a budou chybět. Musíme se tedy na nějaký čas uskromnit všichni, ale neberme to jako zlomyslný útok na sportovní rybáře, nebo dokonce příkoří osobní, ale jako naději a příslib, že se brzo vrátí vše do normálu a Norsko si v našich srdcích opět najde své místo tak, jako to bývalo dříve.
To, že se někomu zdá, jak naopak ryby přibývají, je pohled pouze subjektivní. Rybařil jsem po celém Norsku od severu až na úplný jih, ale stále na stejném místě chytám pravidelně již 29 let. A protože nerybařím pouze sportovně, ale příležitostně i komerčně, mohu s naprostou jistotou prohlásit, že ryb ubývá a to výrazně. Některé mé zkušenosti a poznatky z dlouhodobého rybaření ve stejné lokalitě, byly prostřednictvím mého kamaráda dokonce poskytnuty k možnému nahlédntí norskému námořnímu institutu, jako jeden z poznatků a pohledů ničím neovlivněného tudíž i nezávislého sportovního rybáře. Ten, kdo navštíví jako rybář Norsko pouze jednou do roka, třeba i více po sobě jdoucích let, má sice jisté zkušenosti , ale jeho pohled na věc může být ovlivněn momentálními okolnostmi, které pak jeho úsudek mohou zkreslit. A těch okolností je při mořském rybolovu nepočítaně. Jedni se vrací zklamáni a bez úlovku, druzí s bohatým úlovkem v přesvědčení, že je moře nevyčerpatelné. Ryb ubývá a nám nezbývá, než bez emocí opatření přijmout a věřit, že kompetetní orgány své práci rozumí a vše se v dohledné době vrátí tam, kde to bylo dříve.