Napíšu to z vlastních zkušeností. Prozatím jsem byl v Norsku s cestovkou (ne s jednou) a to na několika místech. Jezdím sám, nemám přátele co by se mnou jeli na ryby a to už vůbec do Norska. Nechávám to na cestovce jak to namíchá. Někdo o mě říká, že se furt jen hádám ale to bych v tomto případě netvrdil. Zatím jsem se dohodl s každým s kým jsem byl na lodi. Proč? Protože šlo pokaždé jen o to dohodnout se kam poplujeme a chytat ryby. Z dosavadních výprav do Norska vím, že na lodi kde jsou tři. Dva chytají a jeden se většinou veze. Obvykle to bývají dva druhy rybářů. První typ je důchodce rybář co býval velkým šéfem a co v důchodu všechny tak prudí, že mu raději zaplatí pobyt v Norsku aby od něj doma měli aspoň chvíli klid. Tací obvykle mají výbavu do Norska novou ale chaoticky poskládanou a většinou je na lodi dožene věk a opouštějící síly. Druhý typ je masař co vyrazí do Norska s výbavou z českého kačáku. Jeho argumentace v autobuse do Norska je ta, že když na to vytahal v jeho Horní Dolní na kačáku štiky, candáty, boleny a okouny tak "..na ty tresky to taky musí stačit..". Takový pak rychle narazí na realitu a když první den na vodě v jeho plastovém noname navijáku začne skřípět a prut začne praskat tak jen v rohu vzadu sedí a sedí. Případně se snaží párkrát ten 100gr pilkr z 80 metrů vytáhnout ale pak se unaví a sedí a kouká. Takový rybář ale zase na druhu stranu umí ryby filetovat a tak je aspoň trochu platným členem.
Tím já nikdy nebyl. Spíše mám štěstí a nachytám efektivně nejvíce ryb na lodi. O úlovky jsme se vždy dělili rovným dílem.

Zažil jsme rok kdy na baráku 6 rybářů (5+já) a ti chlastali jako o život. Tvrdý alkohol na hlavu a den minimálně flaška. Letos jsem zažil 5+1 abstinentů. I to se musí započíst do pobytu.

Jízda s cestovkou je v tom, že tě doveze na místo, máš barák, loď a servis delegáta co mluví česky. Norsko není Chorvatsko kde se domluvíš česky. Všude už mají bankomaty a platí se kartou všude. Jediné co ti cestovka nezajistí je jak ti sedne posádka. Nepředpokládej, že když jsou všude makrely tak zbylí dva budou souhlasit, že den prosedíte na lodi ve snaze ulovit třeba halibuta. Na to bys musel najít rybáře co mají stejnou chuť jako ty. A na to je lepší sehnat lidi solo a s nimi se domluvit u cestovky aby vás dali na stejný barák a do stejné lodi. Dělá to tak většina.