Píši zde svůj názor,který sdílí i drtivá většina rybářů se kterými jsem se setkal. Navíc jsem zhlédl dokument, který mi můj názor potvrdil. Úvodem napíši ,že nejsem zastánce neomezeného odvozu ryb z Norska,ale stanovením přijatelného kompromisu.Odpovím okamžitě,jaký je můj názor na možné nové omezující kvóty pro rybáře cizince. Podle mě,je to nic neřešíci cesta. Moc se nepíše o tom,kolik ryb se takto skutečně odveze ,aby se tento rybolov dal objektivně posoudit. Domnívám se, že tato čísla odvozu jsou malá, nevýznamná. Když jsem slyšel,co je schopna odlovit za pár dní komerční loď,tak jsou dokonce odvozy rybářů ( podle odhadů ,nebo podle registrovaných ponechaných ryb,ikdyž i tady se píší často nepravdy) směšná čísla. Je to rozmazávání problému,který tady v tomto pohledu není,ale hodí se to,že se o tom mluví a dělají nějaké závěry, které se mnohým dobře poslouchají. Řešení kvót pro malé rybáře odvádějí pozornost od hlavních příčin snižování počtu ryb v severních mořích. Jsou však věci,se kterými nesouhlasím. Nelíbí se mi lov skreí. Považuji jej za neetický, škodlivý z hlediska přírody . Zavedení doby hájení pro veškerý!rybolov by určitě bylo větším přínosem,než dohady o kvótách. Pokud by se mělo něco přenést na sportovní (??) rybáře,tak jednoznačně zpracování masa s využitím pouze hřbetních filetů. Je to plýtvání masem s dehonestaci ryby, života. Bylo by to asi těžce kontrolovatelné,ale cesta by se určitě našla. Ještě k zajímavému dokumentu,jehož závěr byl neutrální,ale hovořil jasně ve smyslu,že udržitelnost rybolovu v Norsku mají v odpovědnosti samí norští rybáři,jak sportovní, malí rybáři i velké komerční společnosti. Tuto otázku si musí vyřešit sami Norové svým chováním a ne hledáním žabomyších válek v kvótách vůči cizincům. Norové začněte u sebe! Tím nemyslím u drobných norských rybářů,jejichž rybolov je pro ně obživou a tradicí,ale u těch plovoucích továren, které likvidují život v mořích ve velkém.(Ale ti mají peníze,za které v Praze dům a v Norsku ryby).