Jak píší kolegové. Poprvé v Norsku a poprvé na Svellingenu? To chce jednak mít výbavu do Norska a ne na štiky na středočeském rybníku. To co ti stačí na sumce 80cm v česku ti tam "zláme" první treska. Když budeš poleno. Taky zvládat silný motor na kovové lodi je něco jiného co jsi ještě nezažil. Osobně se za kormidlo nikdy neženu a když tak na otevřeném moři. Na Svellingenu je problém se za rybami nejprve dostat, tj, vymotat se mezi těmi skalisky a neočesat vrtuli o šutry při odlivu. A pak přistávání do toho se vůbec neženu.To nechávám zkušenějším. A to mám papíry na náklaďák i s vlekem. A pak umět číst echo, to nejsou naše echa co ti stačí na rybníku v česku. Raději aspoň jeden na lodi co už tam někdy byl. Aby to nevypadalo jak v tom českým filmu. Nechci tě odrazovat, taky jsme tam byli v Norsku poprvé, já na Svellingenu ale na lodi jsem měl velmi zkušeného rybáře co i rád kormidloval loď. Takže to bylo pro mě poučné a bez stresů. Jo a my středozemci. Mořská nemoc. Bombóny se zázvorem, kinedril a nebo Norský speciální lék Postafen. Když tě to chytne tak ti nepomůže být v konstituci jako Vémola. Jo a ceny za palivo, netuším kolik zdražili a jak budete často a kam plout ale 1500NOK by ti mělo stačit.