Ahoj všem příznivcům rybolovu v Norsku. Je zde někdo, kdo má zkušenost s tím, jak norové kontrolují vývozní kvótu 18kg na osobu? Patříme mezi ty rybáře, kteří striktně dodržují tento limit.

1.otázka: Není mi jasné, zda mohu vézt v jedné větší bedně limit pro 2 osoby, to znamená 36kg ryb ve 2 lidech v 1 bedně v 1 autě. Do budoucna to bude 20kg v 1 bedně v 1 autě pro 2 osoby. Dle mého názoru by vždy měl sedět počet kg na posádku vozu a dle potvrzeného dokumentu od domácího, že jsme z registrovaného kempu.

2. otázka: Jak je to při přepravě letadlem. Teď je jasné, že má každý 1 zavazadlo do 20/23kg s tím, že samozřejmě při přepravě ryb to bude 18kg. Do budoucna ale postrádá smysl jezdit se dvěmi odbavenými zavazadly 10kg, ale dává smysl jet s jedním zavazadlem 20kg pro 2 osoby. Zde ale nevím, jak se na to budou Norové koukat, když bude v 1 zavazadle 20kg ryb, byť je to pro 2 osoby.(Zde dle mého názoru každá osoba zodpovídá za své zavazadlo).

3. otázka: Zajímá mne, jak to probíhá u vážení - zda norci koukají na to, že také něco váží bedna. Nejde mi o to, abych mohl vozit o 1 kg více nebo méně, ale jde mi o to, že do bedny, kterou používám, se krásně vejde 18kg ryb + váha bedny - pak jsme cca na 19,5kg i s obalením bedny. Jde mi o to, aby byla bedna plná z hlediska izolace a správného dovezení zmrzlých ryb a abychom se vyhnuli hloupé pokutě či dalším nepříjemnostem za neznalost.

Děkuji za konstruktivní reakce a případně zkušenosti, jak to v těchto případech probíhá. Znovu opakuji, že do Norska jezdím rád nejen za úlovky, ale i za přírodou. Pokud ale chytám na moři, tak všichni víme, že né každý úlovek je možné pustit zpět. Také to i díky tomu není lov pouze chyť a pusť a rád si odvezu kvalitní rybu.

Sem míří moje poslední otázka. Dotaz zní, zda při zavedení limitu 10kg je možné, si přikoupit zbylých 8kg. Prostě 10kg dostaneš možnost si odvézt zadarmo jako bonus za krásnou dovolenou a zbytek si dokup. Myslím, že tohle by byl způsob, jak zamezit pašování ryb ve velkém množství a zároveň slušným a pokorným rybářům dopřát odvoz úlovku v množství jedné 18 kilové bedny. Všichni jsou spokojeni a nic se nemění. Kdo chce, koupí, kdo nechce, nekoupí.

Petrův zdar, rybáři!