omlouvam se, nejak mi to blblo.
Pan domaci ma pravdu, turisti nesmi chytat kraby. A opravdu chutnaji az v lete. Kdo to chce vedet uplne presne, zde jsou norske predpisy zakon o lovu krabu
Samozrejme se to da vzdy domluvit s domacim, aby kose polozil a vytahnul s vami.
Co se tyce pripravy – vezmete morskou vodu, jeste ji prisolite a date varit. Do vrouci vody pak date kraby a varite je 30-40 min. Kraby nikdy nevarte v chate! Jejich “vune” se usazuje vsude. Domaci mivaji vetsinou uz pripraveny nekde velky hrnec a nebo kotel a varic a reknou vam, kde si kraby priravit.
Z krabu se ji maso z klepytek a nozicek a take jikry – vajicka, ktere ma v sobe samicka. Tu poznate podle toho, ze ma chlupaty ocasek.
Po uvareni jsou vajicka koralove oranzova. Najdete je v krabi dutine v nevzhledne “pampe”. Norove to samozrejme jedi rovnou, ja si to za jejich posmechu omyvam v ciste vode.
Maso i vajicka muzete vybrat a nacpat do prazdneho vymyteho krunyre, nahore zakryjete alu folii, strcite do pytliku a zmrazite, Tak si pochoutku muzete dovezt az domu.
Maso se ji bud primo nebo si muzete udelat salat, pridat ho do rybi polevky ,… receptu je dost.
Myslim, ze jsme to tu uz jednou probirali.