Nápověda Doporučujeme:

Taktika na Polaky

Při lovu polaků (sajdy) je vedení nástrahy to úplně nejdůležitější. Práce s nástrahou má rozhodující význam, přesto není vední nástrahy nijak složité a zvládne to i začátečník. Základní rada je co nejblíže dna a co nejpomaleji. V chaluhových polích těsně nad chaluhami a rovněž co nejpomaleji. U obou je dobré (jestliže to podmínky dovolí) občas nechat návnadu klesnout až na dno a pár vteřin nechat ležet.

Měkké pruty

Často a velice rád si vezme polak návnadu  i ze dna. Barvu neřeším, prutu také velký význam nedávám, ale chytám na horní hranici max. 60g. Výraz “prut na polaky” považuji za zavádějící až směšný. Zbytečně měkké pruty neuznávám. Prut ohnutý až pod loď vypadá sice efektně, brzda navijáku bzučí a lovci umocňuje pocit z vysilujícího souboje s “velikou” rybou, ale  to je asi tak celé. Dlouhé přetahování, díky prutu pracujícímu na hraně únosnosti, ničemu nepomáhá. Rozhodně ne rybě, kterou případně hodlám vrátit zpět vodě. Nad vraky, členitým dnem a chaluhovými poli, jste mimo úplně. V tomto prostředí je občas nutné použít hrubou sílu, což nám příliš měkký prut nedovolí.

Rozhoduje barva nástrahy?

A jak jsem psal, barvu návnady neřeším, přestože i já mám svojí oblíbenou, ale jedná se pouze o osobní subjektivní názor. Když budou ryby aktivní, berou téměř na vše, jestliže neloví, tak ani barva nepomůže a záběry jsou pouze náhodné, reflexivní. Teď jsem se možná dotknul ožehavého tématu a rybářů, kteří na barvy nedají dopustit, především na tu “jejich”, ale na obhajobu svého názoru budiž použit fakt, že každý má tu, na kterou berou úplně nejlépe a to z celého barevného spektra. Jinak řečeno, dle oblíbenosti barev mezi jednotlivými rybáři, a to i zde na RN, berou na úplně všechny barvy (-:  Co ale určitě ovlivňuje úspěšnost, je samozřejmě aktivita ryb.

Někdy prostě neberou

Jsou dny, dokonce i týdny, kdy  neberou, reagují  díky vrozené dravosti pouze instinktivně, ale aktivně neloví a návnadu ignorují. Tam žádná barva nepomáhá. Naopak při vysoké aktivitě ryb,ani ryby barvu příliš neřeší a berou vše. Co ale úspěšnosti napomáhá, jsou světelné podmínky. Jak známo berou polaci především k večeru a to hlavně z toho důvodu, že se světelné podmínky ve vodě zhoršují. Uvedu příklad. Lov začal v podvečer v době, kdy ještě svítilo slunce. V lodi tří rybáři. Jeden chytal na zoomy a dva na vláčecí pilkříky. Rybář na gumu měl co drift to záběr, rybíři s pilkříky ani ťuk. S postupem času se ale světelné podmínky začaly zhoršovat a ve větší hloubce, kde již byly horší, začali polaci brát i na olověné rybičky. Ještě později, už za naprosté tmy, braly bez rozdílu na vše a to v celém vodním sloupci.

ZOOM nezastavíš

Důkazem je obsah žaludku jednoho polaka, který obsahoval kromě nenatrávených ryb i březový klacek, dlouhý patnáct cm. a tlustý jako palec. Stejné pravidlo platí i brzy ráno při rozednívání. Jestliže tedy mohu lov polaků shrnout, zvolte prut se stropem okolo 50ti gramů, dobře pracující gumové nástrahy, především zoomy, veďte je u dna a pokud možno co nejpomaleji, barvu nijak neřešte protože i dle vašich příspěvků a oblíbenosti barev, berou na celé barevné spektrum. Počítejte spíše s tím, že váš lov, kromě aktivity ryb, budou ovlivňovat také podmínky světelné. Za jasných slunečných dnů bude přesvědčit ryby k záběru složitější, za zhoršených světelných podmínek o něco snažší. Lov polaků není žádná věda a zvládne ho i úplný začátečník.

Autor Jeghanz
Foto Hoop

4 komentářů

  1. Používám COLMIC FENDREEL Ø 0,35 MM 15,9 KG – malý průměr, vysoká nosnost
    oproti ostatním výrobcům…

  2. Letošní zkušenost, v jeden den, v jednom místě. Polaci brali zásadně na návazce se 3 mi červenými papričkami a 500gr pilkr spouštěný do hloubek 80-150m těsně nade dnem. Čím větší paprika tím větší ryba. Těžký pilkrovací prut s elektrickým multíkem na to nejlepší. Polaci kolem 80cm. Jistě, na mělčině v jiný den na přívlačový prut s pidi navijákem a 7cm žlutooranžový ripper po půlhodině trápení zdolal cca 90cm polaka (metr jsme s sebou neměli). No ale v propočtu na maso pilkr a papričky jasně zvítězily. Tam a v tu dobu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(8)
(94)
(14)

Nahrávání ... Nahrávání ...