Nápověda Doporučujeme:

Vývozní limit filé 2020

Lov ryb je v Norsku velmi časté téma pro všechny vrstvy obyvatelstva. Aby také ne, když rybolov živil tuto nádhernou zemi dávno předtím než se v Norském moři našla obrovská ložiska ropy a zemního plynu. Velmi často se dostává do konfliktu rybářská turistika a průmyslový rybolov. Hlavním důvodem je, že si průmysloví rybáři myslí, že jim turisté kradou jejich ryby, které by mohli vytěžit do sítí. Stát chce nastolit jasná pravidla hry a hlavně zjistit kolik jsou turisté schopni odvést ryb a tím ukousnout z koláče průmyslovým lovcům.

Turistické vysavače

Celé toto léto jsou v médiích prezentovány šokující zprávy, jak turisté brakují norské pobřeží a snaží se propašovat ukradené ryby přes hranice. Celé odvětví rybářské turistiky je polokriminální a stát by měl v této branži udělat pořádek. Je jasné, že turistické vysavače (sportovní rybáři) mají zásadní vliv na snížení tzv. pobřežní tresky, o kterou se průmyslový rybáři vůbec nezajímají a přesto její počty rok od roku klesají.

Papírové sumáře

Bojuje se na všech frontách. V roce 2018 stát zavedl úlovkový limit pro turisty, který byl na 20kg filé pro jednoho turisty. Zároveň hobby rybářům přibyla povinnost registrovat svůj úlovek, který nachytali za svůj pobyt v Norsku. Menší kempy používají papírové sumáře a velké kempy zavedly digitální evidenci prostřednictvím tabletů. Digi registrace má ještě výhodu, že systém o vás ví a případě silné bouře budete evidováni a záchranáři ví, kolik lidí mají na vodě prostřednictvím sytému GPS znají polohu, kde vás hledat v případě nouze.

Zlaté časy

Dále stát vyhlásil válku všem černým kempům, kde byl majitel neznámý a na černo pronajímal lodě a domy. S tímto byznysem je již v Norsku konec. Letos proběhlo několik kontrol a mnohé kempy byly pozavírány, nebo jim bylo doporučeno, aby svoje podnikání legalizovali a přihlásili se pod příslušné úřady v dané oblasti. Byly zachyceny případy, kdy se polští a litevští zprávci kempu vydávali za pouhé turisty, aby unikli státní zprávě. Skončili na policii a byly vyhoštěni ze země. Doba zlatých devadesátých a počátku milenia, kdy se v Norsku podnikalo s turistickým rybolovem a peníze mizeli v úplně jiné zemi, než v Norsku, je dávno pryč. V této branži stát získal úplnou kontrolu a bude tvrdě vyžadovat dodržování místních zákonů a povinností.

Venkov se vylidňuje

Nyní jsou k dispozici první čísla, která dávají najevo kolik toho vyloví průmysloví rybáři a kolik turisté. Průmyslový lovci mají na rok 2020 stanovenou qvótu na 300.000 tun, turisté, dle údajů co vyplnili v registracích, nachytali do 30.8.2019 3890 tun. Tento údaj se může ještě změnit až se celá sezóna uzavře a vyhodnotí. Výsledek je však jasný, že rybářská turistika má pro norské pobřeží obrovský význam, protože mladí lidé se stěhují za pohodlím do měst, venkov se vylidňuje a zůstávají tam jen starší lidé v důchodovém věku. Toto chce norský stát změnit.

Absolutní zákaz vývozu filé neprošel

Diskuze, že by turisté brali průmyslovým lovcům práci, pomalu utichly. To 1% až 2%, co turisté uloví a vyvezou ze země se Norům bohatě vrátí v podobě tržeb z pronájmu domů a lodí. Stejně se vytrácí program politické strany, která chtěla prosadit, že nastane absolutní zákaz vývozu filé pro turisty, protože samotní Norové mohou vyvést jen 10kg filé na osobu, tak proč turista má mít 20kg?

Šetrné chování k rybám

V současné době se dokončuje projekt, kde se snažíme kontaktovat sportovní rybáře, aby se chovali šetrně k rybám, které hodlají pustit zpět a raději je vůbec nebraly do lodi, pokud chtějí, aby to vypuštěná ryba přežila. Pro rybu je velmi těžké bojovat s dekompresí a ještě případným pádem v lodi, když si ji lovec chce jen vyfotit a pustit zpět. Jsme přesvědčeni, že kontaktování rybářů přímo na moři a vysvětlování má smysl, aby docházelo k rozumnému čerpání přírodních zdrojů. Dnes je jasné, že příští sezónu 2020 zůstává vývozní qvóta pro sportovního rybáře (turistu) 20kg rybích filetů.

 

Autoři:

Keno Ferter – výzkumný pracovník mořského institutu

Finn-Arne Egeness – průmyslový analytik Seafood Nordea

Ahmad Saab – www.bigfishadventure.no

Zdroj – www.fiskeribladet.no

13 komentářů

  1. Konečně informace, kde hrají důležitou roli čísla a zdravý rozum a klidní se emoce a spekulace. Nezbývá, než popřát slušným rybářům dobré úlovky a těm druhým, ještě víc kontrol a pokut, které je z toho vyléčí.

  2. Já jsem to odhadoval na 4% z celkového úlovku profesionálů. Věřím, že tyto hašteřivé půtky mezi profi a hobby hned tak neskončí, protože budete se divit, ale i v Norsku si závidí. Profík závidí majiteli kempu, kolik mu tam turisté bez práce navozí peněz. V tomto jsou si Češi a Norové hodně podobní. Super článek!

  3. Ale ze si stěžují hlavně ty skupiny co drancuji celé oceány. kdyby omezily velké lodě ze sítěma a ne zabíjeli vše živé co chytnou do sítě. Tak by bylo vše OK a příroda by si populaci udržela. Ad si taky chytají udici cely den. A selektuji ryby jako normální rybář. Me stačilo vidět jak vysávají lososi ze sádek. A tolik krve co valilo z lodě mi bylo do breku. Jsou to jen řezníci myslící jen na peníze. A ze co vytěží sádky je po něm mrtvé místo už nikoho nezajímá.

  4. Svádí se úbytek tresek na rybáře.Nejvíce devastují pobřežní vody kde rabují pobřežní vody průmyslovým sklízením,vytrhováním chaluh pro farmaceutický průmysl v době tření těchto ryb NOROVÉ.Ničí tím místa pro výtěr ryb na několik let.Zde by mnělo dojít k regulaci na celosvětové úrovni.Uvítal bych kdyby s tímto zákonem začali NOROVÉ.

  5. Ceny ubytování a pronájmu lodí letí nahoru. Dnes nám napsal majitel, že musí zdražit o 150,-NOK/den za pronájem lodi. Za dvě lodě na 10dní pobytu je to 3000,-NOK. Protože to je polatek za sytem evidenci úlovků a sledování lodí na vodě po registraci, takže se nám oněch 20kg filé zase trochu prodraží. Je to pravda, nehoupe nás? Máte stejnou zkušenost?

  6. Norové jsou už jako naše slavná EU, svoje drancování svádí na turistické lovení ryb…..spočítejte si to….. lovci a kolik vybere jedna jejich lodní továrna…….

  7. Evidenční list, který v registrovaném rybářském kempu vyplňujeme, má velmi malou informační hodnotu. Vyplňuje se pouze počet ulovených některých druhů ryb, ne jejich váha a podle mě je to naprostá zbytečnost. V září nejvíce chytaný pollak a makrely se neevidují, takže vezu 20 kg filetů ale eviduji pár tresek obecných a tmavých. Tato opatření jsou směrována proti masařům takže je-li zákonem dané množství vývozu, je namístě ho dodržovat.

  8. Za mne, bude zřejmě nutné se ohlédnout v brzké době po jiných vodách.
    Norsko je nádherné, jenže pro nás rybáře to bude v brzké době asi vše.
    Ve spoustě věcí mají Norové pravdu, ale zamést si před vlastním prahem bude potřebné.

  9. Od 1.1.2021 snižuje Norsko vývozní kvótu z 20kg na 18kg. A do Norska smíte jet lovit a vyvést ryby jen 2x ročně. Pro vývoz ryb musíte být ubytování pouze v registrovaném kempu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(11)
(100)
(14)

Nahrávání ... Nahrávání ...