Nápověda Doporučujeme:

Červencový zátah 2019

Němečtí rybářští turisté dostali tučnou pokutu za pašování ryb. Pořádný úlovek uvízl v síti tentokrát norskému ředitelství pro rybolov. To spolu s celní správou vyměřilo o uplynulém víkendu nepoctivým rybářům z Německa pokutu ve výši 113 tisíc NOK za pašování ryb. Akce se konala 7. a 8. července v Hjortneskaia v Oslu, uvádí tiskové prohlášení norského ředitelství pro rybolov.Norští celníci během víkendu zastavili sedm německých rybářských turistů, kteří se pokusili vyvézt ze země o 285 kg ryb více, než stanový povolený limit. Turisté obdrželi pokutu celkem 113 tisíc norských korun.

 

Dva metráky nad limit

Pašeráci ryb z Německa se snažili ve dvou vozech převézt téměř tři metráky ryb nad vývozní limit. V sobotu Hjortneskai pět německých rybářů v jednom autě muselo zaplatit celkem 81 tisíc NOK, když se pokusili převézt 205 kg ryb nad povolené množství. V neděli bylo zkontrolováno auto se dvěma německými turisty. Ti také měli naloženo nad limit, tentokrát o 80 kg. Výsledkem byla pokuta ve výši 32 tisíc NOK.

 

Změna kvóty

Rybáři cestující do Norska by měli bezpodmínečně dodržovat vývozní limity. „Celní správa bere vážně pašování ryb, ale akce z víkendu ukázala, že je velmi zapotřebí kontrolovat vývoz ryb turistů,“ uvedl inspektor Jan Brødreskift na oddělení kontroly zdrojů v ředitelství pro rybolov v regionu Midt. Od 1. Ledna 2018 byl zaveden systém registrace a systém hlášení úlovků pro podniky zabývající se rybolovem cestovního ruchu. Vývozní kvóta byla změněna z 15 kg ryb a produktů rybolovu, na 20 kg pro hosty v registrovaných turistických rybářských podnicích a 10 kg pro všechny ostatní. V dubnu letošního roku se pokuty pro pašeráky ryb, kteří přivezli nelegální ryby z Norska, zdvojnásobily na 8 tisíc NOK – kromě 200 NOK za kilogram ryb nebo produktů rybolovu.

 

Autor: Karel Chlumec

Foto: nrk.no

21 komentářů

  1. Tak to je nad lidské chápání slušného člověka. Zabavit, zaplatit a zákaz vstupu do země aspoň na 10 let. Do budoucna to takovýhle debilové poserou všem.

    1. Plně souhlasím a když jsem viděl co Němci berou za úlovky je mi do breku. Vyjímkou není ani 20cm terska!!! A jak tady píšeš časem to poserou všem.

  2. Jak to je kdyz jedu v aute s nekym cizim co prevazej nadlimit a ja mam svou bednu oznacenu jmenen a v ni 20kg ryb? Budu platit taky pokutu? Bere se to jako celek nebo na jednotlivce? Ja vozim limit. Predem dik za odpovedi.

    1. Mám zkušenost, že pokud je kontrolována dodávka – 6osob, neřeší se inviduálně, kdo má kolik nadlimitu, ale vyúčtují flastr na celé auto. Za auto je zodpovědný řidič a po něm celníci vymáhají pokutu. Jak je to s autobusem, nevím.

  3. Dobrý deň, nepochopil som dobre. Pokuta 8000 NOK je za to,že som porušil limit 20 kg a za každé kg naviac ešte 200 NOK. Je to tak správne ?
    Ďakujem

    1. Ano, přesně tak. Máš třeba 5kg nadlimit, tak dostaneš hned 8000NOK a potom 5 x 200 NOK. Takže zaplatíš 9000NOK a pokračuješ.

    1. Norové si moře ani zdaleka neplundrují. Všechno dělají s rozumem. Lov na šňůry je velmi selektivní a navíc byly zavedeny kvóty i na velikost ok u rybářských sítích a neloví se menší ryby, které nemají využití. Zkuste si přečíst nějaké odborné články (samozřejmě zahraniční) o populacích ryb v Severním a Barentsově moři a dozvíte se, že početnost ryb za poslední roky prudce narůstá a že se také snižuje věk lovených ryb (loví se stejné hmotnostní kategorie, ale jsou čím dál mladší). To vše společně s oteplením moře přispívá ke zvyšování početnosti ulovených ryb a umožňuje turistům si z dovolené legálně odvést 20 kg ryb. Ale bohužel platí pravidlo, že to mizivé procento nepoctivých rybářů, kteří si chtějí “přivydělat” (nebo prostě počítají s tím, že se jim dovolená musí zaplatit), vrhá špatné světlo na normální poctivé rybáře, kteří do Norska míří za zážitky a maso berou pouze jako bonus ke krásnému rybaření.

  4. No neviem či akurát toto je plundrovanie vody.
    Nóry majú svoje prísne kvóty a dodržujú ich.
    Naše kvóty si budeme musieť dodržiavať tiež a potom si budeme môcť voziť ryby.
    Veď je to jednoduché….

  5. Nemíním polemizovat o dodržování pravidel daných státem do kterého cestuji a jehož služby využívám. Ale musím podotknout, že Norsko je v dnešní době, na světě, (ne jen v Evropě) druhým největším vývozcem ryb. Na počet obyvatel a velikost státu je to zcela nepřiměřené. Jen tak mimochodem největším vývozcem je Čína. Veškeré údaje o průmyslovém rybolovu v Norsku jsou celkem lehce dohledatelné. Např.: https://www.businessinfo.cz/cs/clanky/norsko-zakladni-charakteristika-teritoria-18916.html
    Výše uveřejněné a nešťastně zvolené video s rybolovem na šňůry toto “plundrování” moře samozřejmě nedokazuje. Ale průměrně inteligentnímu člověku musí být jasné, že druhý největší producent ryb je na šňůry nenaloví.

  6. chci se zeptat jak je to kdyz si koupim treba 10 kg lososa budu mit uctenku a povezu si 20 kg ryb co jsem nachytal a zastavi mne budu neco platit ,, predem dik za odpoved….

  7. Pokud na lososa budeš mít doklad o koupi, nebudeš mít na hranicích žádný problem.

  8. Je možné proclení nadlimitního množství ryb a kolik to stojí?
    Děkuji

  9. Dneska jsem slyšel že je opět snížen limit na 15 kg a bez trofejní ryby. Slyšel o tom někdo něco?

  10. Není to pravda, jsem v Norsku a dnes mi Ornulf Jacobsen říkal, že celou příští sezónu bude platit legalní vývoz na jednoho turistu 20kg filé.

  11. Plati ty kvoty jen na file nebo n acokoliv z ryb? Jinymi slovy pokud budu mit sebou krome 20 kilo filetu jeste 20 kg jater a 20 kilo jiker, je to 40 kg nad limit, nebo je to v pohode?

  12. Játra vozíme každý rok. Při kontrole celníky vždy zajímali hlavně filety. Kolik vezeme zavařených jater, se nás nikdo neptal.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(8)
(94)
(14)

Nahrávání ... Nahrávání ...