Nápověda Doporučujeme:

Averoy, perla středního Norska

Tak jsem si konečně našel trochu času, abych mohl zbilancovat náš pobyt na Averoy. Byli jsme na 14 dní od 25.6. jako už tradičně v kempu na Atlantické cestě u Mortena, jeli jsme letos v menší skupině než obvykle (letos jen 9), protože zbytek vítal prvňáčky a jejich vysvědčení, ale za rok už je zase potvrzeno na 14 dní a v 15 lidech… dnes jen za 347!!!

averoy_perla_norska_1

 

Rozfoukaný začátek

První polovina byla spíše deštivá a více větrná, v podstatě celý pobyt jako na houpačce, ale rozhodně první část pobytu horší než ta druhá. Výjezdy daleko na moře nebyli moc reálné, ale sem tam se povedlo. Ještěže Morten nakoupil Kvaerna, jinak by jsme to asi nedali na tak rozhoupaném moři. Za první týden jsme se dostali jen 2x na Kleppen, ale obě vyjížďky rozhodně stáli za to.

averoy_perla_norska_2

 

Polakovačka nám šla

Polaci brali prakticky na cokoliv, vedla černo-červená kombinace s barvami kelera, sem tam zelená, velikostně spíš menší nástrahy, ale opět nejvíc fungovali „Dufkovky“. Byly to vysloveně rybí jatka, protože polaci byli tak nenažraní, že jsme fakticky na nához brali po jednom kuse. Výhodou Kleppenu je velikost ryb, takže rovnou říkám, že jsme si mohli dovolit cokoliv pod 80cm vracet zpět Poseidonovi (pokud nebylo sežráno až po „prdel“). Po hranách se brali pěkné tresky, v hejnech už dost slušně uzlovali návazce makrely a sem tam se povedl pěkný keler – nej byl 91cm.

averoy_perla_norska_3

 

Druhová rozmanitost

Na známých místech jsme ryby taky našli, i když jich bylo trochu skromněji než obvykle, ale jen na přilivy, jinak to bylo o hledání. Ale vliv mělo rozhodně počasí. Jelikož jsme vláčkaři, tak jsme se věnovali hlavně vláčce, ale asi 2x jsme vyrazili i na hloubky. Byli jsme nejhlouběji tak na 125m na dírách, na osvědčených místech jsme nachytali dost jednoskvrnek, mníky, tresky a štikáče, ve slušných velikostech, ale nic kromě tresek přes metr. Nej ryby jsme měli tresku 101cm, polak 96cm, keler 91cm, štikozubec 87cm, jednoskvrnka 70cm, kočka 62cm – puštěna zpět vodě, takže takový průměr.

averoy_perla_norska_4

 

Na halibuty nezbyl čas

S druhým týdnem se dost lepšilo počasí, až se povedlo, že jsme jezdili i dva dny v tričkách. Vítr spíše zlobil ve dne a tak noční přilivy byli o super rybačce a jenom jsme vylepšovali statistiky co do počtu ryb ve filetárn. Nakonec jsme měli nadprůměrné Norsko, ale boj s počasím nám zážitky trochu komplikoval a oddaloval. Nezbyl čas na zablbnutí na halíky, tak jako každý rok na plošinách vedle levého majáku, ale snad to vyjde za rok.

averoy_perla_norska_5

 

Dobře fungující zázemí

Musím pochválit služby a zázemí Mortenova kempu, opět nezklamal a byl velmi dobře připravený. Wifi běžela bez problémů, takže filmy a hudba z netu běželi pořád, hlavně v nepřízni počasí, xbox bavil taky ve volných chvílích dobře. Nejvíc jsem ocenil Mortenovu pohotovost a připravenost na všechno – stala se na jedné lodi porucha motoru při návratu z Kleppenu, kousek před mostem, po zavolání Mortenovi stačilo jen poruchu nahlásit, okamžitě vyhledal polohu lodě přes GPS a dojel nekompromisně přesně na pomoc, neocenitelné a domyšlené provozování lod mě nadchlo.

averoy_perla_norska_6

 

Kde jsou nejlepší místa?

Vynikající fleky jsou samozřejmě na otevřeném moři, my to máme v dojezdu pár minut klidnou jízdou „na spotřebu“. Když jedeme na velbloudy, tak chytáme i na tom zmiňovaném malém kopci, ale tam je ryba jen občas. Prochytáváme všechny ty podmořské kopce zleva do prava od Kleivklakkenu. Je to vyhlášené místo na Averoy, asi top, protože tam už je pak jen šelf ostrova. Doplním ještě super lokalitu pod Kleppenem, kde se vláčí bez ohledu na příliv nebo odliv, tam klasickou odhazovanou přívlačí nachytá v hloubce od 10 do 20m spousty polaků 90+…

averoy_perla_norska_7

 

Autor a foto: Kamil Charvát (tojekonec)

2 komentářů

  1. Pekny clanek,my odjizdime na Avery za 30,snad to vyjde.Psli mi kontakt na tebe v sms.muj tel 724200463

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(12)
(106)
(15)

Nahrávání ... Nahrávání ...