Nápověda Doporučujeme:

Lov makrel 2/2

Makrela je velmi rozšířeným druhem, najdete ji ve Sředozemním moři, Atlantickém oceánu ve velkých hejnech. V létě a na podzim se vyskytují, opět ve velkých hejnech, poblíž břehů průlivu Skagerrak, v Severním moři a v jižní části Norského moře. V Evropě jsou známy dvě hlavní populace. Jedna se nachází západně od Britských ostrovů a druhá je v Severním Atlantiku a průlivu Skagerrak. Ke konci roku migrují dospělé makrely ze Severního moře do oblastí tření západně a jihozápadně od Irska. Doba tření závisí na místě života. Ve Středozemním moři probíhá tření od března do dubna, v severních oblastech Atlantiku je doba tření od června do července. Tření se odbývá těsně pod mořskou hladinou. Jikry jsou dlouhé 1 – 1.5 mm, jedna samička jich vytře asi 200 – 450 tisíc. Z jiker se asi po 6 dnech líhnou larvy, dlouhé 3.5 – 4 mm. Mladé ryby pohlavně dospívají v 2 – 3 roce života při délce asi 30 cm. Makrely se dožívají věku až 20 let.

lov_makrel_2_1

Moře se otepluje

Klimatické změny se nevyhnuly ani makrelám. Island nyní překračuje kvótu pro lov makrel 100×, tedy na nějakých 130 tisíc tun. Přitom původní dohoda s Evropskou unií a Norskem jej opravňuje k výlovu pouhých dvou tisíc tun ročně. Zatímco unijní sever zuří, ekonomicky nestabilní Island se snaží na náhlé hojnosti makrel ve svých teritoriálních vodách vydělat. „Island je přímořský stát. Na lov ve svých vodách máme stejné právo jako ostatní země u moře,“ hlásí islandští rybáři. V lovu makrel ve velkém je Island nováčkem. Hejna ryb k jeho břehům zahnaly až prudké klimatické změny, stále teplejší moře je totiž vyhání dál na sever. Celá situace se nelíbí především Skotsku, kde makrel výrazně ubylo. Země označila chování Islandu za nezodpovědné a pro budoucnost celého evropského rybářství velmi nebezpečné.

lov_makrel_2_2

Srpen nejlepší měsíc

Makrely se vyskytují na velkém území Norska, především v jeho střední a jižní části. Výskyt makrel končí u Lofotského souostroví. Severněji makrely netáhnou kvůli velmi chladným vodám severních moří. Když se voda oteplí, driftují makrely mnohem blíže k pobřeží. Obyčejně se dá ulovit první makrela již v polovině července a poslední na konci října. Srpen a září jsou určitě nejlepší měsíce, počasí je dosti stálé a spolu s přílivy a odlivy moře tak vznikají podmínky pro jedinečný zážitek. Makrela vám umožní na jemný vláčecí prut stejný zážitek jako malý losos. Je to bojovník s obrovským srdcem nabitý energií. Velký význam při tom hraje i denní doba. Mé nejlepší lovy bývají krátce po odlivu, nebo večer během stmívání. Je však možné narazit na makrely i kdykoliv během dne, nebo při jakékoli vodě a zažít při tom také vzrušující rybolov. Já jsem ale dával přednost večernímu chytání, i když nejlepší to bývalo určitě časně ráno.

lov_makrel_2_3

Potrava makrel

Makrely se živí planktonem a malými rybičkami. Přítomnost planktonu závisí na denním světle, večer zvyšuje plankton svou aktivitu. Denní migrace těchto drobných složek rybí potravy, z hluboké vody (ve dne) ke hladině (při slabém světle), je nejvýznamnější migrací všech drobných živočichů na naší planetě. Drobné rybky, které stoupají za planktonem ke hladině, se zde stávají mnohem zranitelnějšími. Dravé ryby je uchvacují pod hladinou a mořští ptáci z nich těží na hladině. Podmínky, které nám přinášejí ten nejlepší rybolov, je krátké období letního horka, bezvětří, vysoký tlak vzduchu, tedy takové, které naopak ničí lov na velkých hloubkách. Když je za těchto podmínek měsíc v první nebo třetí fázi, moře má při západu slunce nízkou hladinu, pak nadchází příležitost k bláznivě divokému žraní makrel. Stav odlivu pečetí chování drobných rybek. Tlak od makrel a ostatních dravých ryb je nutí přiblížit se co nejvíce do pobřežních mělčin, kam se za nimi stahují dravé ryby. Až se slunce schová a nastane odliv, mnohem více drobných rybek se začne panicky pohybovat sem a tam po mělčinách. Tím se zvyšuje i smělost za nimi připlouvajících makrel. Je docela běžné zastihnout drobné rybky a občas i jejich pronásledovatele až úplně u břehu.

lov_makrel_2_4

Jak chutná

Makrela má typickou chuť, tak jako ostatní ryby tohoto druhu a její maso je velmi šťavnaté. Uzená makrela má delikátní a vynikající uzenou chuť. Navíc je velice jednoduché odstranit kosti. Její aromatické, jemné maso má hnědavě-červenou barvu. Obsah tuku se liší podle období, ale většinou činí přibližně tři procenta na jaře a 30 procent na podzim. Výhodou je, že je maso makrely bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které podporují činnost srdce a oběhový systém. Pro tyto skvělé vlastnosti se stále drží v žebříčku deseti nejoblíbenějších ryb Evropy.

lov_makrel_2_5

Makrela na grilu

Receptů jak si připravit makrelu je celá řada, já přidám svůj nejoblíbenější. Na čtyři makrely budeme potřebovat 4–6 cibulí, nejlépe bílých. 4 kousky čerstvého fenyklu, 6 stroužků česneku, nakrájených na plátky, trochu olivového oleje, sůl a pepř na dochucení. Zmraženou rybu nechte trochu povolit, ale ne rozmrznout. Mezitím zapalte gril a zeleninu nakrájejte na klínky nebo plátky. Připravte obdélníky alobalu a pečicího papíru tak, aby se do nich daly makrely pohodlně zabalit. Doprostřed obalu položte zeleninu a na ni ryby. Lehce osolte a opepřete, posypte plátky česneku a pokapejte olivovým olejem. Obal uzavřete a balíčky položte na mřížku na žhoucí uhlíky. Grilujte zhruba dvacet minut a pak se podívejte, jestli je makrela už dostatečně propečená. Podávejte nejlépe přímo v alobalu, v němž se ryba pekla, abyste nepřišli ani o kapku lahodné voňavé šťávy.

lov_makrel_2_6

Přejít na:

 

Autor: Michal Simčo

Foto: www.rybolovnorsko.cz

Tento článek zatím nikdo nekomentoval, buďte první!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(14)
(113)
(17)

Nahrávání ... Nahrávání ...