Nápověda Doporučujeme:

Domů Fóra Diskuze mořského rybolovu Rybolov na ostrově Sandoy

Zvolené téma obsahuje celkem 19 odpovědí. Do diskuze (8 hlasů) se naposledy zapojil uživatel  jegrhanz a poslední změna proběhla před 1 týden, 5 dny.

Prohlížíte 5 příspěvků - 16 z 20 (z 20 celkově)
  • Autor
    Příspěvky
  • #299432
     jegrhanz 
    Účastník
    (98 odpovědí)
    byl(a) online před 11 dny

    Ještě pár fotek k mému příspěvku z měsíce července. Jeden z mladých rybářů mi nějaké fotky poslal,druhý ještě rybaří v Maďarsku.Ale pro představu by těchto pár fotek stačit mohlo.

    Pomalý drift v bezvětří které téměř po celou dobu našeho pobytu panovalo,doslova vybízelo k lovu ze dna.Dokonce nebylo třeba ani žádných speciálních montáží a úspěšně jsme používali pouhou klasiku.Pilkr,maso.Mníků bylo opravdu hodně,včetně jedné kuriozní kombinace,kdy na bílé chobotničce visel mník a na pilkru s masem pod ním halibut. Ten ukousnul po dlouhém přetahování k našemu zklamání monofil i s pilkrem kousek pod lodí. Během dne nadšení  z chycených ryb a lovu pomalu upadlo až do té míry,že dno lodi plné mníků které jsme ten den nachytali už nikdo nevyfotil.Na mladé rybáře vše  působilo jako norská samozřejmost a tím tento den, včetně následujících, poněkud znehodnotilo.Jak jsem psal minule.Všeho moc škodí.

    Mistr Yoda

    Pár chycených mníků

    Z odřezků dobrá večeře v podobě maďarského rybího guláše

    Z ostrova Sandoy vozíme především polaky.Tentokrát bedny kvalitních filet z mníků.

    #299435
     jegrhanz 
    Účastník
    (98 odpovědí)
    byl(a) online před 11 dny

    Jo a ještě ty mníky. Začínám zapomínat…(-:

     

    #302703
     jegrhanz 
    Účastník
    (98 odpovědí)
    byl(a) online před 11 dny

    Venku prší,tak si prohlížím fotky z mých pěti letošních návštěv Norska na mém oblíbeném ostrůvku jménem Sandoy.Sezona pomalu končé,kempy se zavírají a protože díky tmu i diskuze k mořskému rybolovu slábne,pokusím se i vaše vzpomínky oživit reportem z poslední naší výpravy, kterou jsme uskutečnili v druhé polovině října.

    Lednovou výpravu nám znepříjemnil mohutný proud vyvolaný vysokými přílivy a silný mráz.Květnová výprava byla co se počasí týká perfektní a společnost nám dělala úplně první parta rybářů z Čech, kteří kromě nás ostrov Sandoy kdy navštívila. Výprava byla podařená a i z tohoto důvodu se tato parta na ostrov Sandoy hodlá vrátit v roce 2019.

    O červencové návštěvě Norska jsem psal.Výborné počasí,prfektní rybařina a skvělý zážitek pro dva začínající adepty mořského rybolovu.

    Další návštěva ostrova Sandoy proběhla začátkem září.kdy na toto místo dorazily party dokonce tři a poprvé od dob jeho osídlení byli, co do počtu obyvatel, v převaze cizinci, Češi…(-: Jedna parta z Jižních Čech druhá z Liberce.Parta z jihu byla nadšená a od přívlace a  tahání ryb je doslova bolely ruce.Verdikt byl jednoznačný.Návrat! Liberecká parta byla kompletně složená z velice zkušených mořských rybářů a znalců Norska. Střední Norsko nmůže nabídnout ryby ,co se velikosti týká,jako sever,přesto si myslím,že ani oni zklamáni neodjížděli. Tímto tyto mořské vlky na dálku zdravím a ještě jednou děkuji za zbylé potraviny, které nám při odjezdu nezištně darovali. Lov září byl ve znamení klasiky.Polaci,makrely….

    A nyní ke konci října.Za zmínku stojí setkání s rybáři z Prahy,kteří se mě na malém trajektu Afarnes-Solsnes ptali,jestli nejsem náhodou nějaký pan Jigin,který pořádá jejich výlet na Averoy. Tímto je též zdravím a doufám,že si i přes nepřízeň počasí které nebylo ideální dobře zachytali.

    My si zachytali perfektně.Počsí nám ze 14ti dnů pobytu umožnilo rybařit pouze 8 dní,ale ryby braly a jeden nováček terý byl s námi v Norsku poprvé, se vracel domů s nádhernými vzpomínkami na rybolov v Norsku a ostrov Sandoy.Polaci,neskutečné množství makrel a  černých tresek překonalo jeho očekávání a rybařina v Norsku ho doslova uchvátila i  přrsto,že téměř neustále pršelo a foukal poměrně silný vítr.A protože  od 1.10. začíná sezona lovu humrů zapojili jsme se do jejich lovu,kromě místních ostrovanů i my.Je to pro všechny velký svátek a místní se jejich lovu intenzivně věnují.I pro ně je humr stále žádaná a ceněná pochoutka a nutno říci,že i my jsme si na nich velice pochutnávali.Opravdu ojedinělý kulinářský zážitek a všem milovníkům darů moře vřele doporučuji..

    A ještě k počasí.Často jsem zde četl ( a nejen zde ) jak si spostu rybářů stěžuje na pokaženou dovolenou díky nepřízni počasí. Chápu.Finančně náročná dovolená a nesplněné rybářské sny zklamáním určitě jsou,ale pro Norsko  existuje jedna rada. Čím krásnější počasí v měsících letních ( a to letošní léto bylo doslova italské) tím horší počasí v měsících podzimních.Stará norská zkušenost….

    Lepší počasí a ještě více vysněných ryb přeje Jegrhanz….

    Fotky:

    Krasavec..

    Uloveným humrům je třeba svázat klepeta.Hravě ucvaknou i prst.Vhodná je el.páska.

    Budou k večeři…

    Elektrikářská páska je vhodná i k připevnění návnady jak k lovu mníků,tak k lovu halibutů.

    Jeden z ulovených mníků

    Na ostrově jsou mníci při chuti vždy…

    Luxusní večeře

    Hodina rybolovu.Víc jak půl metráku ryb.

    Když se sejdou 4 profi kuchaři u jednoho stolu,nechají se vykouzlit různá jídla z darů moře.Například krabí pizza,humří polévka,nebo takovýto krásný burger..

    Mazlík…

     

     

     

     

     

    #302709
    Maras Maras 
    Účastník
    (42 odpovědí)
    byl(a) online před 12 dny

    Mohl bys blíže popsat, jak se loví Humr? Sítě nebo pasti, dává se tam nějaká návnada?

    #302719
     jegrhanz 
    Účastník
    (98 odpovědí)
    byl(a) online před 11 dny

    Maras : Humři se chytají do boxů podobných těm,jako se chytají krabi. Jako návnada se používají hlavy nejlépe z polaků,případně mníků.Hlavy se již půl roku před začátkem sezony rybám odřežou , prosypávají mořskou solí a nakládají do sudů.Takto připravené se pak vkládají do zvláštního sítěného košíčku uvnitř boxu.Je to sice pekelný smrad,ale na takto připravenou návnadu jdou méně krabi a více humři.Což ale neznamená,že o ní zájem krabi nejeví vůbec.Pokaždé se nějaký chytí a kdo má rád i maso krabů má radost z úlovku dvojnásobnou.Noři ale z úlovků krabů v sezoně humrů moc nadšení nejsou a většinou je háží zpět do moře. Ti naši ale měli smůlu a pár pěkných skončilo na vynikající krabí pizze.(-:

    Ten kdo chce být při lovu humrů úspěšný,musí dokonale znát svůj revír,dobrým pomocníkem je i echolot.Box je přivázaný na laně které by mělo mít alespoň 25m délky,protože se tyto boxy háží na vytipovaná místa poblíž skal,nebo skalnatých ostrůvků zhruba do hloubky mezi 15ti až 20ti metry.Druhý konec lana je opatřen bójkami se jménem majitele.

    Za příznivého počasí je dobré objíždět boxy každý den,(je třeba počítat s tím,že ne každý den je počasí k lovu příznivé)vybrat humry,vaházet kraby a vyměnit návnadu.Humry je možné krátkodobě uchovat v bedně s navrstvenými čerstvými chaluhami.

    Humr se ke konzumaci připravuje tak,že se mu do vroucí osolené vody nejdříve ponoří hlava a když je mrtvý hodí se do vroucí vody celý.Pak se vaří zhruba 30 minut.Následně se z vařicí vory vyjme a ponoří  zhruba na 2-3 minuty do vody studené. Pak přendá na prkno a nožem se zoubky, který je podobný noži na pečivo, se nejprve rozřízne od hrudi dolu k ocasu.Nůž se zabodává  do znatelného kříže zhora v hrudní části humra.Pak se dořízne hlava a tím se úplně rozpůlí.Opatrně se odstraní „pavn“ což je jakýsi mozek,nebo nervové centrum (je toxické a je to jediný kousek z humra který není poživatelný) a velice tenké, nepatrné střívko. Takto rozpůlený se servíruje na talíř a je připravený ke konzumaci.

    Jak už jsem psal,jí se z něj po odstranení mozku a tenkého střívka úplně všechno. Uprostřed těla se z tekutin vytvoří jakási sraženina podobná paštice která svojí výraznou chutí připomíná ančovičky.Maso humra je pevné,mírně nasládlé a velice lahodné.Vynikající je s kvalitní majonézou a bílým chlebem.Ze třech humrů které jsem vyfotil se pohodlně najedlo 6 lidí a ještě zbylo na výbornou humří polévku.

    Cena humra se odvíjí podle nabídky.První hodiny v sezoně již labužníci čekají na nejčerstvější dodávky a jsou ocotni platit astronomické částky jdoucí až do desítek tisíc.Když se sezona rozjede a nabídka je širší,jejich cena klesá,ale i tak jsou stále vysoce ceněni.

Prohlížíte 5 příspěvků - 16 z 20 (z 20 celkově)

Pro reakci na tento článek se musíte přihlásit.

Domů Fóra Diskuze mořského rybolovu Rybolov na ostrově Sandoy

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Soroya » Březen 2018

Maledivy » Únor 2018

Madagaskar » Listopad 2017

Anketa

Využíváte slevové akce?

(53)
(135)
(47)

Nahrávání ... Nahrávání ...