Nápověda Doporučujeme:

Domů Fóra Diskuze mořského rybolovu Nový filetovací nůž

Zvolené téma obsahuje celkem 45 odpovědí. Do diskuze (29 hlasů) se naposledy zapojil uživatel kloboukatej kloboukatej a poslední změna proběhla před 1 týden, 5 dny.

Prohlížíte 15 příspěvků - 16 z 30 (z 46 celkově)
  • Autor
    Příspěvky
  • #273883
    007krivanek 007krivanek 
    Účastník
    (919 odpovědí)
    byl(a) online před 2 měsíců

    trojhak : tu máš námet

    Luxus za 20,-.

    A do konce , kde je špica před zatavením nacpat korkový špunt.

    #273902
    trojhak trojhak 
    Účastník
    (105 odpovědí)
    byl(a) online před 12 dny

    Někdo tady zmínil praní fileťáku v myčce. Může tento způsob čištění nůž poškodit?

    #273908
    mikulcak mikulcak 
    Účastník
    (372 odpovědí)
    byl(a) online před 5 měsíců

    Bareš je Bareš…

    #273909
     otapa 
    Účastník
    (245 odpovědí)
    byl(a) online před 3 měsíců

    Jo jo předsedo ….. má pravdu!

    To co píše Mikulčák jsem tady už psal asi 3x. Je to fileťák na celý život..

    #273912
     Ice 
    Účastník
    (140 odpovědí)
    byl(a) online před 3 dny

    Na kolik vyjde ten Bareš?

    #273916
    007krivanek 007krivanek 
    Účastník
    (919 odpovědí)
    byl(a) online před 2 měsíců

    Na kolik vyjde ten Bareš?

    Že by Google  poradil ?

    Nože Bareš

    #273919
    mikulcak mikulcak 
    Účastník
    (372 odpovědí)
    byl(a) online před 5 měsíců

    Okolo dvou tisíc….

     

    Ups….za ty roky trošku zdražil….

    http://nozirstvibares.cz/pevne-noze/38-filetovaci-nuz.html

     

    #273922
    Navarchus Navarchus 
    Účastník
    (590 odpovědí)
    byl(a) online před 5 dny

    Na pohled vypadá ten ,,Bareš,, luxusně,  jen mám dojem, že nebude dostatačně pružný.

     

    #273930
     jegrhanz 
    Účastník
    (103 odpovědí)
    byl(a) online před 3 dny

    Jestli mohu vstoupit do diskuze,tak já k filetování používám nůž kratší a pevný, který nepruží a má větší,ostré a oblé bříško. Nad krátkým nožem máte daleko větší kontrolu,lépe se ovládá a když je třeba zabrat,zejména u větších ryb,máte nač přitlačit. Tohle dlouhý a pružný nůž nedovoluje.Nemá bříško které je k filetování tak potřebné a na hrubší a silovou práci je doslova nebezpečný. Je ale nutné vysvětlit si, co vlastně filetování znamená.Pro jednoho je filetování pouze to,že zbaví rybu skeletu a pro jiného, že z masa následně odstraní veškeré zbylé kosti a kůži. Já preferuji filet s kůží a žeberními kostmi,proto k filetování používám krátký a tvrdý nůž,který mám při práci vždy pod kontrolou. Pro ty, kdo upřednostňuje pouze filé,tedy maso bez kůže a veškerých kostí,je k odstranění kůže vhodný nůž dlouhý,pružný a špičatý.Je z ergonometrického hlediska navržený tak,aby jste se mohli dlouhou a tenkou špičkou dostat pod všechny kosti,délka,útlost a pružnost nože jsou předurčeny ke snadnému odříznutí kůže. V tomto je pružný a delší nůž praktičtější.Dobře kopíruje podložku,díky své štíhlosti neklade odpor a u větších ryb se ocení i jeho délka.

    Abych to ale shrnul.Krátký a pevný nůž s bříškem je tedy vhodný k filetování (zbavení ryby skeletu a získání filetů),dlouhý,štíhlý a pružný se více hodí k odstraňování kůže. Ideální by tedy bylo používat dva typy nožů,ale kdo má ten,nebo onen,dokáže i tak rybí filety podle svých představ zpracovat takovým nožem,na který je zvyklý. Jak kvalitní by měl být neřeším.Důležité je,aby nerezivěl a v ruce neklouzal. Kvalitní ocel je dobrá v tom,že můžete naráz zpracovat i větší množství ryb aniž byste museli brousit. Pak ale jejím opětným nabroušením strávíte dlouhou dobu. Méně kvalitní ocel během filetování jednou nebo dvakrát velice rychle a snadno přebrousíte a můžete pracovat dál.Obojí má své pro i proti.Přednost ale dávám noži levnějšímu,který odvede stejně dobrou práci jako nůž drahý. Jen ta délka,štíhlost a pružnost nože mi vyvolává mražení v zádech.Tam je třeba daleko větší obezřetnosti. Jakékoliv,byť sebemenší pořezání ,dokáže rybolov znepříjemnit a o závažnějším zranění,někde v odlehlých částech Norska,raději ani nemluvit….
    Na obrázku je můj způsob filetování.

    #273933
     otapa 
    Účastník
    (245 odpovědí)
    byl(a) online před 3 měsíců

    To Navarchus – nevím jak dneska ale já když jsem od něj kupoval před cca 3 rokama dva kousky a pak ještě jeden – vždy byl ochoten k diskuzi jaký přesně chci a na kolik zakalit….

    Docela sympatický a přístupný člověk a zajímala ho i zpětná vazba abych mu napsal co to po týdnu udělalo , kolik ryb jsem s tím zfiletoval , jestli brousil atd.

    Kdo o tom noži uvažujete , rozhodně bych ho navštívil a nebo mu předem zavolal. Je to opravdu kudla na celý život a to se vyplatí.

    Ale jak říkám – naposledy jsem s ním mluvil před cca 3 roky….

    Ota

    #273956
    Navarchus Navarchus 
    Účastník
    (590 odpovědí)
    byl(a) online před 5 dny

    To Navarchus – nevím jak dneska ale já když jsem od něj kupoval před cca 3 rokama dva kousky a pak ještě jeden – vždy byl ochoten k diskuzi jaký přesně chci a na kolik zakalit…. Docela sympatický a přístupný člověk a zajímala ho i zpětná vazba abych mu napsal co to po týdnu udělalo , kolik ryb jsem s tím zfiletoval , jestli brousil atd. Kdo o tom noži uvažujete , rozhodně bych ho navštívil a nebo mu předem zavolal. Je to opravdu kudla na celý život a to se vyplatí. Ale jak říkám – naposledy jsem s ním mluvil před cca 3 roky…. Ota

    Díky za informace, hodně se mi líbí.  Poku je ten chlapík jak píšeš, dá se s ním domluvit, tak je to super.

    #273979
    Cesar Cesar 
    Účastník
    (79 odpovědí)
    byl(a) online před 7 dny

    Ten Bareš se mi líbí, ale z popisu není jasné, zda je k noži k transportní pochva? Děkuji za odpověď.

    #273984
     vd 
    Účastník
    (232 odpovědí)
    byl(a) online před 4 dny

    Na stránke Bareš je cena 3.000Kč a pošvu je možné doobjednať

    #274015
    Frantisek Necekal Frantisek Necekal 
    Účastník
    (21 odpovědí)
    byl(a) online před 1 den

    To Jerghanz: Když doporučuješ spíše kratší pevný nůž s oblým bříškem, nestává se ti, že do do filety nařežeš i kosti? S pevným nožem přece nemáš takový cit jako s jemným fileťákem?

    #274019
     vd 
    Účastník
    (232 odpovědí)
    byl(a) online před 4 dny

    Ja mám niekoľko filetovacích nožov a všetko 15 cm dlhá čepel. Jeden 18 cm mám len  na sťahovanie koží z filiet. Mne sa lepšie pracuje s kratším (15cm) nožom a viac ohybným. Musí mať však veľmi ostrú špičku.

     

Prohlížíte 15 příspěvků - 16 z 30 (z 46 celkově)

Pro reakci na tento článek se musíte přihlásit.

Domů Fóra Diskuze mořského rybolovu Nový filetovací nůž

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » Listopad 2018

Madagaskar » Říjen 2018

Soroya » Březen 2018

Anketa

Využíváte slevové akce?

(62)
(146)
(48)

Nahrávání ... Nahrávání ...