Nápověda Doporučujeme:

Domů Fóra Diskuze mořského rybolovu kuchařské receptury a specialitky

Zvolené téma obsahuje celkem 79 odpovědí. Do diskuze (44 hlasů) se naposledy zapojil uživatel Apnea Apnea a poslední změna proběhla před 1 týden, 6 dny.

Prohlížíte 5 příspěvků - 76 z 80 (z 80 celkově)
  • Autor
    Příspěvky
  • #289318
     Marfius 
    Účastník
    (21 odpovědí)
    byl(a) online před 6 dny

    proc nemachat filet v morske vode – velice rad vysvetlim .

    1- jak pise Michal , rybu po vylozeni z vody podrziznout a vykrvit-

    2-´vykrvenou rybu nedavat do bedny s vodou ale staci ji prikrejt – nema rada slunicko

    3 – na cistem a suchem stole udelat filety a neoplachovat vodou ani slanou ani sladkou ani brakickou

    jinak filet ma strukturu hadru na podlahu, strasne krehne , droli se a nasledne vysusuje  a ano – nasaje spousty vody – i kdyz sem videl nasackovany filety zavesene v sitovinach a radoby odkapat – ale uz to neni ono

     

     

     

    #289319
     otapa 
    Účastník
    (228 odpovědí)
    byl(a) online před 4 dny

    No já nevím….docela možná moje otázka proč ne ve slané vodě tu rozpoutá velkou diskuzi , ne-li hádku.

    přiznám se, že jsem vysvětlení Marfiuse nějak nepobral…ale zase nemusím chápat všechno. Je mi naprosto jasný a je to i logický , že voda tomu všeobecně nesvědčí a jak píše velice správně Sim – to maso je pak vlastně mrazem potrhané.

    Jegrnanz dobře zmiňuje , že ne všude jsou tak ideální podmínky , aby jsme získali zcela čistý filet , který jde bez omytí zamrazit.

    Nedavno jsem pozoroval našeho domácího , který tak nějak zpracovával ryby podobně jako my , jen ty hotové a oprané filety nakonec rozložil na klece na kraby a velice bedlivě je chodil pozorovat , až mu správně naschnou a teprve potom vakuoval a zamrazil…..

    A toto se mi celkem líbilo.

    A ohledně přípravy – plně s tím souhlasím a když  vidím jak se podávají v některých restauracích a nebo rodinách vysušené mumie – je mi těch ryb a strávníků líto-:((

     

     

    #289332
     jegrhanz 
    Účastník
    (78 odpovědí)
    byl(a) online před 1 den

    Sim to napsal krátce a výstižně,jenže neúplně. Ono na potrhání buněk v mase má největší vliv kvalita zmražení. Čím větší šok,tím kvalitnější maso. Rychlé zmrazení vytváří v buňkách jiné krystaly.Pomalé zdlouhavé zmražení vytváří,větší krystaly s velice ostrými hranami a ty pak vlákninu propíchají již při samotném zmražování a je jedno jestli maso myjete,nebo nikoliv.Maso zničí již pomalu mražený přirozený obsah vody v rybím mase, kterého obsahuje většinu.Mořské méně tučné ryby obsahují až 80 procent vody ale více bílkovi.Jsou tedy kvalitnější.Čím tučnější ryba,tím méně vody,ale zároveň i méně bílkovin. Jestliže dáte hodně ryb do jednoho mrazáku najednou,není to dobře.Důležité je tedy především zmražení a je v postatě jedno v čem myjete. Ale je li čisté prostředí k filetáži,přikláním se k názoru nemýt ani sladkou,ani slanou.

    #289334
     otapa 
    Účastník
    (228 odpovědí)
    byl(a) online před 4 dny

    jjo jo …opět souhlas ….všichni ale moc dobře víme , jak právě v našem milovaném Norsku zamražování probíhá -:) Myslím tu rychlost.

    #289337
    Apnea Apnea 
    Účastník
    (51 odpovědí)
    byl(a) online před 7 dny

    jjo jo …opět souhlas ….všichni ale moc dobře víme , jak právě v našem milovaném Norsku zamražování probíhá -:) Myslím tu rychlost.

    To je pravda a taky skutečně  největší problém pro zachování kvality jemného rybího masa, ale zároveň ten nejhůře řešitelný. Pokud přivezeme na 6 lidí třeba 50 kg filet a jsou (v lepším případě) k dispozici 2 mrazáky se standardní vnitřní teplotou kolem – 18, žádné šokové mražení se prostě konat nemůže.  Je to obrovská škoda, protože máme mnohem lepší vstupní surovinu než v mrazírnách, kde zase mají výrazně výkonnější technologii. V tom se v rybářských kempech v dohledné době těžko něco změní …

Prohlížíte 5 příspěvků - 76 z 80 (z 80 celkově)

Pro reakci na tento článek se musíte přihlásit.

Domů Fóra Diskuze mořského rybolovu kuchařské receptury a specialitky

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Havoya

Maledivy

Poslední fotogalerie

Soroya » Září 2017

Soroya » Červen 2017

Soroya » Únor 2017

Anketa

Navštěvujete srazy mořského rybolovu?

(4)
(21)
(91)

Nahrávání ... Nahrávání ...