Nápověda Doporučujeme:

Domů Fóra Diskuze mořského rybolovu kuchařské receptury a specialitky

Zvolené téma obsahuje celkem 79 odpovědí. Do diskuze (44 hlasů) se naposledy zapojil uživatel Apnea Apnea a poslední změna proběhla před 1 týden, 6 dny.

Prohlížíte 15 příspěvků - 46 z 60 (z 80 celkově)
  • Autor
    Příspěvky
  • #10484
    janka janka 
    Účastník
    (2053 odpovědí)
    byl(a) online před 2 hodiny

    Rybi rolada

    vezmu formu na srnci hrbet a vylozim ji tenkymi platky slaniny. Rybi file okorenim, natru francouzskou horcici a vylozim tim taky tu formu, aby konce couhaly nahoru. Doprostred dam file z nejake jine ryby, na kolecka nakrajenou cibuli nebo posypu bylinkama – neco proste podle chuti. Pokapu bilym vinem. Pak prehnu zase to prvni file a pak jeste tu slaninu. Takze mi to udela takovou jako roladu. Pecu v troube, slaninka je kolem pak pekne krupava, ze stavy, co to pusti udelam vinnou omacku, opekane brambory k tomu. Zatim si nikdo nestezoval, ze by to nechutnalo 😉

    #10486
     Galileo 
    Účastník
    (51 odpovědí)
    byl(a) online před 1 měsíc

    Slibovaná treska na sladko s rýží:

    připravíme si omáčku – usmažíme karamel – celkem 4 velké polévkové lžíce cukru, když je hotový zalijeme vodou a necháme rozvařit. Do toho přidáme mraženou zeleninu (hrášek, mrkvička, lusk, kukuřice apod.). Povaříme. Nakonec zahustíme solamylem. Omáčka musí být sladká.

    dále uvaříme rýží

    výběrové kousky tresky osmažíme na oleji. Kousek dáme na talíř, na to nalijeme omáčku se zeleninou a přidáme rýži.

    K tomu bych si dal dobré vínko – pozdní sběr nebo výběr z hroznů

     

    Návod na tatarák: čerstvé ryby naškrábeme příborovým nožem (nejlépe okoun nebo mník nebo čerstvý filet candáta z MAKRA)Vždy oddělit kůži před škrabaním (muže smrdět)

    Přidáme koření sůl pepř vorchestr kečup hořčici a na velice jemno!! nakrájenou cibulku.(nedavám vajíčko)

    V troubě osmažíme topinky, jemně potřeme česnekem a podáváme. Výborná mňamka!

    Prostě Galileuv tatarak!

     

    #10501
     Pafka 
    Účastník
    (3873 odpovědí)
    byl(a) online před 1 měsíc

    2 Janka

    Vážená, v hlubokém předklonu smekám a už se těším, až to vyzkouším :-)) Pafa

    #13717
     dalibor 
    Účastník
    (293 odpovědí)
    byl(a) online před 4 hodiny

    Recept na přípravu tresčích jiker – norský recept od domácího.

    Jikry neodblaňujeme ale vcelku je vaříme 15 min. v hodně slané vodě.¨

    Poté je vyděláme a nechat vychladnout. Po vychladnutí se jikry nakrájí na tenké plátky /1cm/ a opraží na másle s obou stran.

    Příloha je pečivo.

    Je to fakt vynikajicí.

    #14244
     libor 
    Uživatel
    (12 odpovědí)
    offline

    Ahoj kolegové,před pár dny jsme se vrátili ze středního Norska a přivezli jsme si kraby.Neznáte něko dobrý recept na nějakou dobrou papandu? Díky.

    #14246
     Tomáš Prchal 
    Uživatel
    (7 odpovědí)
    offline

    to libis:

    já byl v Norsku na přelomu května a června, taky jsme dovezli mražené kraby, ale celé(dost velké v prům. okolo 20-25 cm, zásadní chyba). Před 14 dny jsem je vařil vcelku, byl potřeba veliký kastrol, smrad po celé chalupě. Po zhruba cca 3/4 hod. vaření v ososlené vodě jsem se těšil na vynikající pochoutku, byla vynikající, pouze klepeta (chuť burských oříšků), ostatní části těla jsem neměl chuť ochutnat. Mohu dporučit, kraby ano, ale pouze klepýtka, vařit (čerstvé) v osolené vodě cca 20 min., (mražené) cca 45 min. Jako chuťovka vynikající.

    Včera jsme dělali mníka(válečky), rychlý, jednoduchý a velice chutný recept: na plech pokladem osolenou a okmínovanou rybu, přikryjeme plátky anglické slaniny (uzený búček,je chutnější),posypeme nasekanou zelenou petželkou, přidáme máslo a pečem zhruba 45 min. při 180 st. v troubě, občas přelijem vypečeným máslem, nebo malinko podlijem. Jako přílohu doporučuji bramborovou kaši.

    #14256
     respi 
    Uživatel
    (1804 odpovědí)
    offline

    Vezmu horní filety(keler,losos,obecňačka)pokladu platkem slaniny,posypu rozmarýnem,stočím do šnečků a vložím do ohnivzd.misky.Lilek nakrájím na kolečka,osolím,nechám odležet10min.Potom ho nakladu na šnečky a posypu pokrájeným česnekem(2stroužky!)a pokapu oliv.olejem.Vše zaleju bešamelem(2ks vejce,hl.mouka.sůl,zel.petželka nať.mléko vše rozšlehat).Peču 30min.180st.tepl.trouba.Příloha co kdo chce(kuvér,brambor,rýže)!;-)

    #14258
    janka janka 
    Účastník
    (2053 odpovědí)
    byl(a) online před 2 hodiny

    Kraby je opravdu nejlepe uvarit hned cerstve nekde venku v kotli a pak povybirat maso z klepitek a nozicek. Norove jeste vybiraji uvarena vajicka u samicek. Samicky se poznaji podle toho, ze maji chlupatejsi ocasky. Vevnitr v krunyri pak uprostred silene nechutne zelenohnede brecky najdete krasne oranzovohnede hrudky vajicek.

    Maso i vajicka (nebo se tomu taky rika jikry?) se daji naplnit do prazdneho krabiho krunyre a teprve pak zmrazit.

    Hodi se nejen na primou spotrebu, ale i na ruzne salaty. mnam

    Recepty krab norsky

    #14259
     hellstar 
    Uživatel
    (77 odpovědí)
    offline

    Zapečená treska s brambory.

    Brambory nakrájíme na plátky, Dno pekáčku polijeme lehce olivovým olejem, poklademe plátky brambor, lehce osolíme. Na brambory dáme okořeněné, nasolené a absolutně vykostěné filety, můžeme přidat na kolečka nakrájenou cibuli a na jemné plátky krájený pokud možno český česnek, překryjeme opět plátky brambor, posolíme, přelijeme lehce olivovým olejem a pečeme v troubě cca 20 minut. Slijeme olej, posypeme nastrouhaným parmazánem a zapečeme dalších cca 5 minut. Dobrou chuť.

    #14371
    Michal Michal 
    Účastník
    (14 odpovědí)
    byl(a) online před 16 dny

    Zdravím Norwege,

    tak jsem dnes vyudil makrelky a k tomu přidal mníčka,totální žrádýlko!!3 dny naložený v norské soli(nálev),v kombinaci drceného jalovce,pepře,česneku a čerstvého rozmarýnu,Vyuzeno kombinace buku,třešně a přidával jsem větvičky sušeného rozmarýnu na vůni…..

    Musím doporučit!!A ten mník-prostě delikatesa::-P

    #14570
     Miroslav Druga 
    Uživatel
    (116 odpovědí)
    offline

    Máte radi klasický šalát z tresky? Problém je v tom, že aspoň čo sa Slovenska týka, sa kvalita predávanej Tresky akejkoľvek značky podstatne znížila. Môžem vám dať recept na pravú klasiku! A ak to niekto ochutná, iný už ani nebude chcieť…

    Na prípravu potrebujete: 800-1000g filiet treskovitých rýb, ak sa vám už minuli kúpte filé v obchode.:-D,2 veľké cibule, 2-3 mrkvy,horčica,väčšia majonéza, stredná tatarka,ocot, soľ, mleté korenie, bobkový list,celé čierne korenie.

    Príprava: Do hrnca nalejte 3 litre vody, 2,5 dcl octu, 5 vačších alebo 8 menších bobkových listov a cca 20 ks celého čierneho korenia. Od bodu varu varte nálev 5 min. Potom vložte do hrnca rozmrazené filety a od zovretia ich varte 15 minut. Po uvarení filety nechajte vychladnúť a zatiaľ si uvarte mrkvu. Mrkvu varíme od bodu varu 3-4 minuty. Po uvarení tak isto nechajte vychladnúť.

    A ideme na to! Do vačšej nádoby oberte čísté maso z filiet a medzi prstami ich rozdrobte na malé kúsky. Ide to veľmi dobre. Pridajte na drobno pokrájanú cibuľu, na jemno nastrúhanú mrkvu, 3 polievkové lyžice horčice, 4 polievkové lyžice octu, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti, 400gr majonézu a 250gr tatarku. Pozor! So soľou opatrne!

    Všetko poriadne zamiešať a najdoležitejšie na koniec. Je to skúška trpezlivosti! Na 24 hod náš šalát musí ísť do chladničky! Chute sa navzájom spoja, premiešajú a potom sa tešte!!! Dochutiť si to potom môže každý podľa seba. Dobrú chuť!

    #14576
     Vlkous 
    Účastník
    (484 odpovědí)
    byl(a) online před 1 měsíc

    Skoro stejná varianta rybího salátu.

    Kamarád, když vyrábí rybí salát, tak zásadně takové množství, jak on sám hovoří, “ to musíš dělat do dětské vaničky, jinak to nemá ani cenu dělat “

    Co budeme potřebovat : rybu 2 kg ( on zásadně používá kapra, ale treska bude lepší), sůl hřebíček, nové koření, bobkový list, hořčičné semínko, pepř celý, cibuli, ocet, majolku ( tatarku ), kyselé zelí, sladkokyselou zeleninu – (Moravanku, zelenina na bramborový salát a pod. )

    Vykuchanou očištěnou rybu dáme do studené převařené vody tak, aby byla celá ponořená. Vodu osolíme větší hrstí soli. Přiklopíme pokličkou a necháme dva dny v chladu odležet. Potom přidáme – 5 hřebíčků, nové koření, bobkový list, hořčičné semínko, celý pepř a vše vaříme cca 15 minut. Po uvaření rybu přendáme do jiné nádoby a posypeme větším množstvím nakrájené cibule. Horký vývar odměříme a přidáme ocet – 1/3 jako je vývaru. Tímto nálevem rybu s cibulí zalijeme, přiklopíme a necháme v chladu 3 až 4 dny proležet. Vodu pak slijeme, rybu vykostíme, natrháme na menší kusy, přidáme cibuli z nálevu a dle chuti sladkokyselou zeleninu a majolku. Zásadní částí takového rybího salátu je domácí kyselé zelí, takže ho tam přiměřené množství dát prostě musíte. Pak teprve je tento rybí salát hotový.

    #14596
    Radislav Kryl Radislav Kryl 
    Účastník
    (468 odpovědí)
    byl(a) online před 2 měsíců

    Vážení recept je super jenom po revoluci co byly zrušeny některé ČSN se naše tatarka a majonéza nedá jest,protože je to nějaká škrobová mazlavá sr….A Rybí salát a Vlašák, který se z toho vyrábí už není k jídlu.Takže majonézu z opravdových vajíček si vyrábím sám a tím i tyto saláty jsou jedlé.

    Majonézu lze vyrobit jednoduše na mixéru s metličkou, na jedno celé vejce/ dvě deci oleje,dávám ještě špetku soli a ml.pepře.Dál po ušlehání do tuhé hmoty se dá ještě přidat ocet, nebo citronová šťáva a jemně nakrájená cibulka, poř. feferonka.Vznikne vynikající Tatarka dochucená dle vl.chuti.Potom teprve sterilovaná zelenina, nejlépe Moravanka, nebo Kunovjanka(nepálí) bez nálevu a smíchat s kyselou naloženou rybou (nebo čerstvým zavináčem).

    #14815
     Baron 
    Uživatel
    (3 odpovědí)
    offline

    Vie mi niekto povedať, či je morská mačka (česky vlkouš obecný) jedlá ryba? V našej partii som ju v Nórsku chytil len ja a nikto s touto rybou nemal skúsenosti. Keď som ju čistil, zistil som, že dosť páchne…

    #14817
    Fish Fish 
    Účastník
    (218 odpovědí)
    byl(a) online před 5 dny

    Kočka je vinikající na jídlo, má jemné bílé maso. Po ulovení je nutné ji vykrvit, aby ve svalovině nezůstali žilky se zaschlou krví, která by snížila chuť a kvalitu masa. Připravuje se stejně jako treska. Její pach není na talíři vůbec cítit.

Prohlížíte 15 příspěvků - 46 z 60 (z 80 celkově)

Pro reakci na tento článek se musíte přihlásit.

Domů Fóra Diskuze mořského rybolovu kuchařské receptury a specialitky

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Havoya

Maledivy

Poslední fotogalerie

Soroya » Září 2017

Soroya » Červen 2017

Soroya » Únor 2017

Anketa

Navštěvujete srazy mořského rybolovu?

(4)
(21)
(91)

Nahrávání ... Nahrávání ...