Nápověda Doporučujeme:

Čas skrei

Nadešel čas lovu skrei, ryb je jako máku

Pouze od ledna do konce března je k mání treska, jíž se říká skrei. Má mimořádně delikátní maso, což má celkem jasný důvod – tahle ryba toho uplave opravdu hodně a právě intenzívní pohyb z ní dělá kulinářskou lahůdku.

 

Miliónová hejna

Skrei znamená v norštině poutník a přesně vystihuje životní styl této ryby. Jejím domovem je Barentsovo moře, které podle odborníků nabízí pro ryby ideální podmínky, hlavně kvalitu vody a dostupnou potravu. Jednou za rok se ovšem tresky ze vzdáleného, otevřeného a pro rybáře těžko dostupného moře vypraví na delší výlet po pobřeží. Miliónová hejna čtyř až sedmiletých plavcůtresek táhnou podél břehů k pobřeží Soroya, aby se tam postaraly o zachování druhu. Zkrátka se seberou, odplavou na dovolenou, kde si trochu vyhodí z ploutve a hezky kolektivně se vytřou. Zdaleka ne všichni ovšem do rozmnožovací destinace doplavou.

 

Aktuální situace

“Zažíváme právě teď fantastický robylov, skrejí je tu moc. Je to tím, že Norové nedecimují populaci ryb, nerabují moře, dodržují kvóty a zajišťují udržitelný rybolov,” pochvaluje si si z norského Hasviku Michal Simčo, který si právě užívá tahu skrejí. Hned při prvním výjezdu chytili s přáteli osm kusů ryb přes dvacet kilo těžkých a dvě měly dokonce víc než třicet kilogramů. “Největší ryba dne byla 32,2kg” potvrdil Michal úspěšnost prvního dne s tím, že podmínky jsou náročné, ráno bylo sedm stupňů pod nulou a foukal vítr.

 

Skrej žije daleko

Latinský název tohoto druhu je Gadus morhua. Norští vědci se domnívají, že v Norském moři žijí prakticky dva druhy tresky s jedním latinským názvem. Jednu tresku nazývají „Tažnou skrei“, která se dá u pobřeží ulovit hlavně v období tření a krátce po něm. Zbytek roku žije daleko na otevřeném moři a je pro místní rybáře s malými loďmi prakticky nedostupná. Vyskytuje se hlavně ve velkých hloubkách, proto má velmi světlou barvu kůže, která není zbarvena UV zářením.

 

Kam na ni?

Pokud si chcete ulovit velkou tažnou tresku jeďte do oblasti Finnmark v březnu. Tam se dá úlovek Skreje opravdu garantovat. U pobřeží ostrova Soroya máte největší šanci na ulovení tohoto giganta, který v období března běžně dosahuje váhy 30kg. Světový rekord tresky ulovené na Soroya měl 47,2kg. Při komerčním rybolovu do sítí, byli uloveni jedinci o váze 80kg a délce 2m. Takže šance na ulovení nového, světového rekordu na prut, jsou zde stále obrovské.

 

Autor: Karel Chlumec

Foto: rybolovnorsko.cz

6 komentářů

    1. A v jakém termínu a na které lokalitě se dá skrei s podobným úspěchem ještě lovit? Předem děkuji za odpověď pane frenky z východu.

  1. Pán Valhalla vychádzajúc z mojich 20 ročných skúseností z jarným lovom tresiek na “severe ” Nórska si dovolím nesúhlasiť s autorom horeuvedeného článku. Myslím, že aj komerčné články by mali mať v sebe primeranú mieru objektivity, aby sme sa nekŕmili nezmyslami. A aby som Vám aj odpovedal na položenú otázku, skrei je možné loviť od januára do konca apríla na celom severozápadnom pobreží Nórska od Nordkapp až po Rost na konci Lofotského súostrovia a taktiež v celom Vestfjorde.

    1. Zrovna u tohoto článku si necítím být krmen nesmysly. Autor jasně píše v posledním odstavci “Pokud si chcete ulovit velkou tažnou tresku jeďte do oblasti Finnmark v březnu”. To že je v článku psáno konkrétně o Soroya je zcela jasné a normální, když tam Michal x let jezdí a velice dobře zná ty správná lovná místa. Vím, že se toho od Vás nedočkám, ale rád bych od Vás viděl fotku s vámi ulovenou treskou 30kg+. Určitě jich za těch “20 ročných skúseností” máte více než dost. Předem děkuji.

  2. Pán storm, k téme som sa zrozumiteľne vyjadril vyššie. Pokiaľ chcete foto tresiek 30kg+ mnou ulovených, admin nech Vám dá moju adresu, napíšte mi súkromnú správu, rád Vám zopár pošlem a pokiaľ o to budete stáť, rád aj poradím. Zajtra odchádzam na 30 dní na Lofoty takže k téme sa viac vyjadrovať nebudem a ešte chcem podotknúť že ja nie som kritik Michala, ale autora tohoto článku.

  3. Byl jsem dva roky po sobě na jaře na Lopě a musím konstatovat, že tam velké skreje opravdu nejsou. Ve fjordech nebyla žádná ryba a museli jsme až daleko na šelf. Autora článku plně chápu, velké ryby přes 140cm nejsou úplně všude, jak by si leckdo myslel.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(8)
(94)
(14)

Nahrávání ... Nahrávání ...