Nápověda Doporučujeme:

Březnoví halibuti

Rybářské klišé tvrdí, že v březnu se dá ve Finnmarku ulovit jen treska, je čas zbořit tento mýtus a nalít si čistého vína. Na treskách se na Soroya vyřádíte za tři dny a potom to chce změnu, ale o tom si povíme později. Teď bych se rád zmínil o situacích, proč někteří rybáři nepřekročí ani metrovou hranici tresky.

 

Není to jednoduché

Kdo si myslí, že rozhodující je ve správný čas na správném místě pouze zablýskat pilkrem, je od své kapitální tresky daleko stejně jako na začátku. Zažil jsem, když několik rybářů v nejlepší čas ve špičkovém revíru snů za absolutně příznivých podmínek nepřekročilo ani magickou metrovou hranici, a to jen protože si celý týden mysleli, že pilkr funguje vždy! To ovšem není pravda! Nefunguje především v případě, když ryby nestojí u dna a rybáři tuto skutečnost neregistrují.

 

Kde hledat trofejku

V březnu se nejvíce loví kapitální tresky obecné hlavně ve sloupci. Což je způsobeno tím, že třecí hejna vypuzují ze svého středu staré matky a ty se dostávají do sloupce nad hejno. Právě tam je potřeba umísťovat nástrahu. Prakticky to vypadá tak, že máme celkovou hloubku 90m, ryby se vyskytují od 50m do 90m. Potom svoji nástrahu umístíme do cca 45m a právě tam budeme čekat útok od trofejní ryby. Všechny svoje tresky přes 30kg jsem ulovil právě tímto způsobem.

 

Jak je na tom halibut

Zpět k lovu halibutů. Dospělé ryby se většinou zdržují na otevřeném oceánu, pokud se však rozhodnout lovit, putují denně v době přílivu až 30 km směrem k pobřeží. Samička platýse klade až půl miliónu vajíček. Platýs se vytírá v poměrně dlouhém období prosinec až duben. Po tření bývá velmi hladový a stahuje se k pobřeží, aby se nasytil. Vhodným obdobím pro jeho lov je tedy březen až květen a srpen až září. Vlivem obrovské délky norského pobřeží, se období tření velmi liší a úlovek halibuta můžete čekat prakticky kdykoli.

 

Změna taktiky lovu

Jakmile se vyřádíte na treskách a naplníte svoje limity, doporučuji vyzkoušet ve fjordech lov halibuta. Nejúčinější je aktivní přívlač, nebo lov na maso, případně na kelera. V poslední době jsou nejoblíbenější montáže od Savage Gear nebo Westin. Ideální taktikou je nastražit dve montáže s kelerem. Jednu dát na dno, druhou 5m nade dno a kolem ještě vláčet s úhoříkem Sandy Andy 80g, kterého halibuti doslova milují. Každý den je jiný, někdy budete více úspěšní na aktivní přívlač, jindy zase na systém s kelerem. Je potřeba být aktivní a neustále to zkoušet.

 

Pádný důkaz

Ahmadův syn Bilal a jeho kamarádi se březnu vydali na obhlídku fjordů za Hasvikem s nadějí, že zkusí ulovit nějakého halibuta. Po nějakých čtyřech hodinách lovu se klukům během půl hodinky podařilo chytit čtyři krásné halibuty o délkách 153, 133, 130 a 122cm. Jako nástraha byl použit system s kelerem od Westinu anti-twist rig speciální montáž pro lov halibutů, která brání zamotání návazce.

 

Autor: Michal Simčo

Foto: rybolovnorsko.cz

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(8)
(94)
(14)

Nahrávání ... Nahrávání ...