Nápověda Doporučujeme:

Na kus řeči: Maledivy 1/2

Maledivy jsou ostrovní stát, který se skládá z 20 korálových atolů a téměř dvanácti set ostrovů a ostrůvků ležících na jihu Asie v Indickém oceánu. Maledivská republika se pyšní krásným počasím a jedinečnou flórou a faunou. Počet obyvatel je skoro stejný jako u nás v Brně. Zatímco místní obyvatelé i turisté mají podvodní svět stále na dosah, my, rybáři z českých luhů a hájů prožíváme zimní období s velkým sebezapřením. Hlad po velkých rybách se snažíme ukojit četbou článků s rybářskou tématikou a stále více času trávíme před obrazovkou na specializovaném kanále pro lovce všeho druhu. Někteří z nás, ale adrenalinovému vábení neodolají a pravidelně odlétají do exotických krajin za rybářským dobrodružstvím. Jedním z takových rybářů je i Michal Simčo, který pro mnohé příznivce sportovního rybolovu objevil Norsko. Jako protipól chladné, ale inspirativní země přidal do nabídky další zajímavý cíl – exotické Maledivy.

 

Michale, jak dlouho už jezdíš rybařit na Maledivy a co bylo tím prvním impulsem chytat ryby v této exotické zemi?

Poprvé jsem se dostal na Maledivy roce 2010, na popud kamarádů, kterým se tady zima zdála moc dlouhá. Za tu dobu jsem vystřídal tři maledivské společnosti až jsem našel tu, se kterou spolupracuji do teď. Vzpomínám si, že když jsem začínal, platil pobyty dopředu v řádech desítek tisíc dolarů a moc dobře se mi nespalo. Obchod s Maledivci není vůbec jednoduchý a nikdy nemáte jistotu, že loď, kterou jste zaplatili půl roku dopředu na vás bude čekat. Začátky byly krušné, ale nyní už vše funguje dobře.

 

Jaké rybí druhy lze na Maledivách ulovit?

Jmenovat všechny druhy ryb, které se dají na Maledivách ulovit, to je výklad na několik hodin, pojďme si představit nejatraktivnějšího zástupce. Myslím si, že nejen pro mě je nejžádanější úlovek plachetník. To je druh mečouna, který při lovu potravy dokáže útočit rychlostí až 70km/h, takže když Vám tato ryba zabere na prut, připravte se na pořádnou porci adrenalinu. Čeká vás hodinový zápas s třímetrovou rybou, která bojuje ve vodě i ve vzduchu. Je to neskutečný akrobat a skokan. Hned po záběru dovede vymotat z multiplikátoru až 700m vlasce. Kdo toto zažil, musí se na Maledivy neustále vracet.

 

Jak probíhá jeden (ne)obyčejný rybářský den?

Rybářský den tvoříme dle přání zákazníka. Každý den se vás delegát zeptá, jakou aktivitu chcete zítra dělat. Na výběr dostanete ranní trolling, polední koupání, odpolední hladinovou přívlač a noční rybolov. Nabízíme poznávací pobyty na safari lodích pro 6-8 osob, které s Vámi obeplují nádherné atoly (Vaavu, Lhaviyani, Shaviyani atd.) dle vašeho přání. Celou výpravu jsme schopni zařídit na “klíč”. Detailně máme projety jak jižní, tak severní atoly. Nebudete stále na stejném místě, jako je to běžné při pobytu v resortech, ale každý den se budete koupat (šnorchlovat) na jiné pláži s jinými korálovými útesy. Umíme kombinovat rybaření s koupáním a šnorchlováním. Nemáme problém zajistit čistě rybářský a nebo rodinný pobyt. Co má během vašeho pobytu převládat záleží zcela na vás. Celý pobyt trávíte na velké lodi, kde se o vás stará profesionální pětičlenná posádka včetně kuchaře a českého delegáta 24 hodin denně.

 

Jaké rybářské vybavení je zde potřeba? Předpokládám, že tady už půjde o těžší “sumcový” kalibr?

Je to tak. Přes den se loví hodně na trolling. Tento způsob rybolovu začíná již při úsvitu kolem sedmé hodiny ráno. Chytá se většinou na čtyři až šest prutů. Používají se většinou tvrdší pruty osazené rolničkami v gramáži cca 80 liber. Pruty bývají osazeny multiplikátory s bojovou brzdou ve velikosti “80”. Nám se nejvíce osvědčily multiplikátory PENN International 80 VSW a pruty téže značky. Na multiplikátorech bývá návin monofilního vlasce o průměru 0,80 – 1mm. Jako nástrahy se nejvíce osvědčily trollingové chobotnice Williamson a woblery Rapala. Trolling je nejpoužívanější způsob lovu při kterém máte největší šanci ulovit velkého plachetníka nebo mečouna. Tato disciplína končí krátce před obědem a navazuje na ni popping.

 

Díky za rozhovor. Dnes jsem si koupil kokosák a do mléka přidal trochu exotického rumu. V krvi mám nedostatek rybářského adrenalinu a asi tě nepřekvapí, že začínám vážně přemýšlet o odletu do teplých krajin….

Přejít na:

 

Autor: R. Matouš – tukutuku.cz

Foto: rybolovnorsko.cz

Tento článek zatím nikdo nekomentoval, buďte první!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(8)
(94)
(14)

Nahrávání ... Nahrávání ...