Nápověda Doporučujeme:

Na kus řeči: Maledivy 2/2

Můžeš nám říci, jaké nejzajímavější a největší ryby jsi tady chytil ty osobně?

Mojí největší rybou je již zmíněný plachetník. Pro ulovení mečouna jsem absolvoval na Maledivy neskutečných pět výprav, než jsem se naučil, jak na něj. Začínal jsem úplně od píky, kdy jsem pronajal loď jen s číšníky, kteří vaří skvělou kávu, ale o rybolovu neví vůbec nic. Myslel jsem si, že stačí mečouny jen najít a ono to přijde samo. Opak byl pravdou, Marlini skákali všude kolem, ale mým nástrahám se vyhýbali. Bylo to dlouhé tápání v tom, co dělám vlastně špatně. Kdo si myslí, že na Maledivách uloví hlavního představitele Big Game každý, hodně rychle vystřízliví. K úspěšnému lovu je třeba znát další řadu podmínek, které zásadně ovlivňují úspěšnost lovu. Mezi ty hlavní bezesporu patří barva, velikost a druh nástrahy. Velmi důležitá je také rychlost (plus vzdálenost) vedení za jedoucí lodí, dále vzdálenost od reefu a denní doba. V neposlední řadě je důležité rozpoznání mnohdy opatrných záběrů, které se projevují jemným ohnutím špičky. Pokud si někdo myslí, že se dá při trolligu popíjet, nebo dokonce spát, šeredně narazí. Tato ryba se opravdu sama nechytí! Určitě bych neoznačil trolling za pasivní, nudný způsob lovu, protože jen naprostá bdělost, sledování okolních podmínek, správná reakce na opatrné záběry, kdy mečoun zabere aniž prohrkne brzda, je jediná cesta k vysněnému úlovku.

 

Předpokládám, že o veselé příběhy z rybaření není v této exotické krajině nouze. Podělíš se s námi o nějaký?

Při vylovování mečouna jsem si počínal neohrabaně a dostal jsem zásah do břicha mečem, rána to nebyl hluboká, ale hodně to štípalo a pálilo. Posádka mě ránu vydesinfikovala, ale nehojilo se to, proto jsem musel druhý den k šamanovi. Přiznám se, bál jsem se strašně. Posádka mě vyložila na břeh a jeden plavčík šel se mnou, aby na vše dohlédl. Z moře to nevypadalo, ale uvnitř ostrova byla pod palmami ukryta krásná vesnička, všude to kvetlo a krásně vonělo. Na ulici bylo liduprázdno, nikde ani živáčka. Přišli jsme k šamanovi do domu a zavolali. Okamžitě vyběhli jeho tři děti, které má se dvěma manželkami a začaly nás vítat, potom vyšla jeho třetí manželka a pozvala mě dál. Uvnitř už jsem fotit nesměl, byl jsem rád, že se povedly vyfotit alespoň manželky a děti. Tady vládne přísná muslimská víra a člověk nikdy neví, jak okolí zareaguje, obzvláště když si vyfotíte ženu významného muže. Šaman, to byl kousek, pozval mě do svého pokojíku, kde nebylo žádné okno, teda myslím rám a sklo, otvor na okno tam byl, ale nebyl důvod ho do otvoru vložit, protože teploty jsou stálé a nežijí zde žádná nebezpečná zvířata ani hmyz. Vyšetření probíhalo tak, že mě posadil a něco povídal sám pro sebe, buďto se modlil, nebo zaříkával. Podíval se na škrábance od mečouna, mávnul rukou, poplácal mě po rameni a naznačil, že je to OK. Potom mě nastrouhal nějaký tvrdý plod a řekl, že to mám rozkousat, ale nepolykat, jen žvýkat, jeho žena přinesla ještě nějaký hnědý prášek na lžici, to jsem si měl přidat do pusy a celé rozžvíkat. Poděkoval jsem a zeptal se, co jsem dlužen, řekl si o 5USD, dal jsem mu 10USD a on řekl, že je to moc a dal mě ještě s sebou na cestu nějakou plechovku s hákovým křížem. Asi jsem dostal nějaký opiát, protože mě pak bylo mooooc hezky.

 

Dočetl jsem se, že v tradiční kuchyni převládají prvky indické kuchyně, která je charakteristická pikantními a kořeněnými pokrmy. Jaké jídlo by si nám mohl doporučit?

Já se nejvíce těším na čerství sashimi z tuňáka. Jsou to vlastně na tenko nakrájené plátky syrové ryby, ochucené pouze speciální omáčkou a japonským kořením wasabi. Milovníci orientální kuchyně si tak přijdou na své, ale pokud by někomu lehce pikantní pokrmy nechutnaly, tak se lze samozřejmě domluvit s kuchařem, aby ubral na “pálivosti” pokrmů. Jídelníček obsahuje pokrmy z kuřecího, hovězího masa a hlavně čerstvě ulovených ryb, po hlavním jídle dostanete ještě velkou porci čerstvého ovoce a zeleniny. Snídaně se podává mezi 8 až 9 hodinou, oběd pak mezi 13 až 14 hodinou a večeře mezi 19 až 20 hodinou. Chuťově je strava velice pestrá hlavně díky tomu, že je to mix Maledivské a Srí Lanské kuchyně.

 

Tradičním nápojem je Raa, který se získává z kmene kokosové palmy. Jak chutná? Měl si možnost vidět jeho výrobu?

Toto Radku neznám, nikdy jsem se k tomu nedostal, nemohu reagovat.

 

Když vidím ty neskutečně zářivé obrázky s blankytným mořem je jasné, že Maledivy jsou i rájem pro milovníky vodních sportů. Co bys ještě doporučil lidem, kteří sem nepřijeli rybařit?

Jak ji jsem zmínil, našimi klienty nejsou jen rybáři. Často si naši loď pronajmou například dvě rodiny, které vůbec nerybaří, ale mají rádi aktivní poznávací dovolenou. Rybolov se provozuje jen občas pro zpestření jídelníčku. Zařídíme jim takové šnorchlování, které běžný návštěvník resortů nikdy neuvidí. Nabízíme nejen korálové útesy, ale také obrovské manty, želvy nebo pro otrlejší žraloky. Dále umíme zajistit návštěvy domorodých ostrovů, včetně večeře s domácími Maledivci. Prostě poznáte Maledivy takové jaké jsou divoké, krásné a ne jen naleštěný luxus uměle vytvořených resortů.

 

Díky za rozhovor. Dnes jsem si koupil kokosák a do mléka přidal trochu exotického rumu. V krvi mám nedostatek rybářského adrenalinu a asi tě nepřekvapí, že začínám vážně přemýšlet o odletu do teplých krajin….

Přejít na:

 

Autor: R. Matouš – tukutuku.cz

Foto: rybolovnorsko.cz

2 komentářů

  1. Příští roky bch chtěl s vámi na Maledivy, kdy je ideální si to zabukovat? Mám zájem o únor 2020. Na kolik dní se jezdí, cena?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(8)
(94)
(14)

Nahrávání ... Nahrávání ...