Nápověda Doporučujeme:

Invaze medůz v Evropě

Italské pláže na jihu země bojují s invazí medúz. Může za to teplejší Středozemní moře a rozšíření Suezského průplavu před dvěma lety. Turisté se kvůli nim bojí koupat v moři. A Evropská komise považuje rostoucí populaci za obrovskou hrozbu. Medúz už je podle profesora zoologie Stefana Piraina tolik, že se s nimi Italové budou muset naučit žít. Mohou je prý třeba zařadit do svého jídelníčku, informuje americký list The New York Times.

 

Go Jelly

„Jejich počet nejde snížit,” domnívá se profesor zoologie Stefan Piraino. Dodal, že jej lze pouze udržovat na určité hladině. V důsledku globálního oteplování jsou italská moře teplejší po delší dobu, což odpudivým mořským tvorům vyhovuje, stejně jako znečištění vody, píše americký list The New York Times. „Představte si biomasu o objemu největšího ropného tankeru na světě,” ilustruje středomořskou populaci medúz Piraino. Italský zoolog proto s penězi od Evropské komise založil iniciativu Go Jelly, jejímž cílem je nalézt pro obrovské množství medúz využití. Podle něj lze živočichy použít při léčbě nádorů nebo jako zdroj kolagenu. A potom je lze také jíst.

 

Medůza na talíři

Způsoby jejich chutného zpracování hledá Pirainova manželka a pracovnice italského Vědeckého ústavu výroby jídla Antonella Leoneová. Podle ní by Italové mohli medúzám přijít na chuť, jako se to již stalo v Číně a Japonsku. Piraino poukazuje na to, že i Italové se v minulosti přizpůsobili okolnostem, když začali zpracovávat jiný invazivní druh – rajče. Konzumaci medúz od nového roku ulehčí evropská právní úprava, která uvolňuje pravidla pro distribuci takzvaných nových potravin. Italské ministerstvo zdravotnictví na druhou stranu vyžaduje důkladný výzkum a testování, protože středomořské medúzy nejsou stejné jako ty, které se konzumují v Asii.

 

Grilovat nebo vařit?

Piraina s Leoneovou tak ještě čeká spousta práce, poznamenává The New York Times. Již nyní ale vymýšlejí způsoby, jak učinit medúzy gurmánsky atraktivní, a to ve spolupráci s restaurací Lo Scacciapensieri ve městě Lecce. Tamní kuchaři zkouší medúzy smažit, grilovat či podávají uvařené s rukolou a čerstvým fíkem na vyvážení výrazně slané chuti. Podle Piraina má maso medúz vysoký podíl bílkovin a omega-3 mastných kyselin. „Je to vynikající,” tvrdí zoolog, zatímco si do úst vkládá kousek smažené medúzy. Pobřeží Evropy na mnoha místech zaplavují medúzy. V posledních týdnech se objevily například ve Francii, Švédsku, Irsku nebo Německu. Podle BBC hejno desítek tisíc obřích medúz požahalo na severovýchodě země na pláži u města Heilligendamm na severu Německa 90 lidí.

Mizí predátoři

BBC uvádí, že se u německého pobřeží vyrojily talířovky obrovské. Ty můžou dorůst až dvou metrů v průměru, jejich ramena ale mohou měřit i víc než 30 metrů. O přemnožení medúz vědci mluví už několik let. Zatím nemají jasno, co může být příčinou. V úvahu připadá extrémní rybolov i znečištění, kvůli kterému z oceánu mizí predátoři. Evropská unie se snaží situaci vyřešit. V rámci projektu Go Jelly nabízí různé způsoby, jak medúzy využít. Jejich sliz např. může sloužit k výrobě speciálního filtru pro čištění oceánů. Prospělo by prý také, kdyby lidé medúzy jedli. Vzniknout má proto i speciální kuchařka.

 

Upravil: Sim

Zdroj: idnes.cz, novinky.cz a bbc.com

 

2 komentářů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(13)
(107)
(15)

Nahrávání ... Nahrávání ...