Nápověda Doporučujeme:

Mořská přívlač 1/3

V současné době asi nejoblíbenější disciplína mořského rybolovu v Norsku. Připravili jsme pro vás seriál o tomto způsobu lovu, kde si vše vysvětlíme, jak to celé funguje. Výhodou přívlače je, že s ní může začít prakticky každý, kdo má doma prut na štiky 20-50g s navijákem o velikosti 3000. Není tedy nutné investovat finanční prostředky v řádech tisíců, jak tomu bývá při pilkrování. Představíme si nástrahy, vybavení, denní dobu, způsob vedení nástrahy a mnoho dalšího. Začneme s plastovými rybami. Nástrahy z měkčených plastů, hovorově nazývané gumy, se zabydlely ve výbavách našich rybářů už před více než dvěma desítkami let. Jak rostou technologické možnosti a snaha různých firem prosadit se na trhu, rodí se nové a nové nástrahy lišící se tvarem, způsobem pohybu i úrovní zpracování. Některé zapadnou, jiné se naopak stanou neodmyslitelnou součástí obsahu rybářských krabiček. Gumu je však k lovu vždy třeba napíchnout na jigovou hlavičku, jak na to?

 

Jak napíchnout twistera na jigovou hlavičku

Tělíčko twistru se napíchne na háček v hlavičce. Jak to udělat co nejlépe, je těžko popsat. Základem je vybrat k velikosti twistera a hloubce a charakteru vody, kde budeš lovit, přiměřenou hlavičku (přiměřenou hmotnost a velikost háčku). S příliš lehkou hlavičkou se nedostaneš ke dnu, kde jsou ryby, s příliš těžkou hlavičkou nebude chod twistera vodou elegantní a dráždivý, ale bude padat jak pytel brambor ke dnu. Háček je přiměřený tehdy, jestli jeho hrot vyjde z nástrahy normálně navlečené těsně před pohyblivým ocáskem. A k tomu navlékání tělíčka twistera. Špičku háčku hlavičky nasadiš na střed čelní plošky twistera a zapíchneš a navlékáš twistera na háček až jsi v požadované hloubce, potom vyvedeš špičku háčku ven. Tělíčko by mělo být krásně rovné, nijak deformované a mělo by dosahovat až k samotné hlavičce. Někdo napichuje twistery tak, že ocásek míří směrem nahoru, někdo opačně, ocáskem směrem dolů, to už je otázka důvěry v nástrahu a její přípravu.

 

Můj tip

Já ještě před napíchnutím twistera odstraním z hlavičky olověný nálitek s hrotem, který má za úkol zabránit sklouzávání gumy z hlavičky. Dělám to proto, že když se mi nepodaří napíchnout twister úplně rovně, můžu ho znova sundat a napíchnout lépe, guma se nijak nepoškodí. Zároveň mohu hlavičku snadno vyměnit za lehčí nebo těžší. Se sklouzáváním twisteru během lovu nemám žádné problémy. Není hlava jako hlava, aneb jigy stokrát jinak. Pojďme si je nyní blíže představit.

 

Spinning jig

Dráždivý účinek těchto jigových hlav je zesílen blyštivým listem, známým z rotačních třpytek. Křidélka, nejčastěji ve stříbrné nebo některé z fluorescenčních barev (žlutá, zelená, oranžová), vysílají k dravcům optické a akustické signály, což může být dobré v hlubokých nebo velmi temných vodách. Zároveň je ale třeba vědět, že při lovu v proudu se guma na této hlavě dostává hůř ke dnu, protože pohybující se voda netlačí jen na ni, ale i na plandající blyštivý list, což nástrahu spíš nadzvedává.

 

Erie Jig

Další ze speciálních jigových hlav, jejíž konstrukce téměř znemožňuje vysoké výskoky ode dna. Očko pro uchycení karabiny je totiž umístěné daleko vzadu, za těžištěm jigu, což má za následek „jen“ nízké přískoky při udržování nástrahy v horizontální poloze – s mírně přizvednutým ocasem gumy jako stand up jigová hlava. Proto se erie jig nejčastěji využívá při vertikální přívlači.

 

Banánová hlava

Charakteristickým prvkem banánové hlavy je očko umístěné hodně vpředu, kvůli čemuž se hlava ode dna zvedá rychleji a celkově i přirozeněji. A z toho lze odvodit, kde ji nejčastěji použijeme – při lovu v dálce nebo v mělkých vodách, i když nikoliv jen tam.

 

Football jig

Takzvaná football jig má tvar ragbyového míče, z jehož boku vychází háček. Tato hlava, která patří mezi mé nejoblíbenější, je vhodná k lovu z kamenných svahů, protože méně zapadá mezi velké kameny než třeba hlavy rybí, kulaté nebo banánové.

 

Přejít na:

 

Autor: Michal Simčo

Foto: rybolovnorsko.cz

2 komentářů

  1. Výborný článek, vůbec jsem nevěděl, že takové nástrahy existují. Máme měsíc do odjezdu, tak hltám každou novou informaci. Prosím též o nějaké praktické rady. Díky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(15)
(113)
(17)

Nahrávání ... Nahrávání ...