Nápověda Doporučujeme:

Rybolov v Hennes 1/2

Naše cesta do Norska byla realizována vlastním vozem a dodávkou. Celkem nás cestovalo 8 statných chlapů.  Cesta na sever proběhla celkem v klidu. Jela se klasika Rostock Trelleborg. Dál Švédskem až do místa přespání a to PITEA kde nás ubytování pro všechny vyšlo na necelých 3000,-Kč. Toto přespání řešeno cestou na AirBnb.

 

Opustili jsme střední Norsko

O místě jsem se dozvěděli při rybářské výpravě Norsko 2016, kde jsme sledovali veškeré možné chaty na netu a náhodou při hledání vhodného místa nás zaujala nabídka v Hennes, celkem slušné recenze. Vzhledem k tomu, že neradi jezdíme na jedno a to samé místo, jak někam na chatu u nás v ČR, tak jsme se rozhodli že pojedem do Hennes. Nikdo z naší výpravy nebyl ještě na Lofotech ani Vesterálech a tak rozhodování bylo rychlé a jednoduché. Neb do této doby jsme jezdili pouze střední Norsko. V Hennes jsme byly v termínu od 26. května do 6. června 2017.

 

Malé tresky jako nástražka

Co se týká samotného rybolovu tak jsme převážně vláčeli na mělčinách a v blízkosti podmořských hor. 90% lovené ryby byla treska obecná, sem tam se nám povedl mníkovec a k našemu překvapení se povláčelo mnoho mníků. Nachytalo se i spousty jednoskvrnek, které jsme pouštěli nechali si jen asi 3 ks o velikostech 65, 60 a 66cm. Na podmořských horách bylo spousty malých tresek tmavých. Samej junior do cca 30cm délky. Povedlo se jen jedno torpédo do 1m. Malé tresky tmavé jsme používali jako nástražní rybu. Při pilkrování pokaždé přišel mník největší 80cm.

 

Daiwa, Shimano a WFT

Na vláčení používány stříbrné pikříky vlastní výroby o gramážích 40,50,60g dále gumové rybky, twistery taktéž vlastní výroby s jigovou hlavou o stejné gramáži jako pilkřík.  Barvy různé: žlutá, červená, modrá, bílá černá hnědá a nebo kombinace barev. V případě pilkrování používán Giant Jighead modro bílé a žluto červené barvy s gumovou rybkou o velikosti 25cm modro bílé barvy s flitry na tuto nástrahu byly uloveny oba dva halibuti viz fota. Gramáže vždy do 600g. Nebo místo gumové ryby použit malej keler. Co se týká cajků tak používáme vše od Shimana tedy co se týká přívlače no a pilkráky pruty od WFT a DAIWA s gramáží 50lb na kterých používáme opět Shimana elektriku.

 

Výborné bydlení

Ubytování v Hennes suprové jak je již popsáno v příspěvku na stránkách rybolovnorsko.cz. Nemám víc co bych k ubytování uvedl, snad jen že pokud by nevyšlo počasí, tak televizor v apartmánu je připojen na net a lze sledovat různé pořady v češtině. Co se týká počasí, tak i přesto že jsme byly jak je shora uvedeno koncem měsíce května a začátkem měsíce června. Zažili jsme na moři všechno počasí, a to slunce, déšť, sníh i mrazík se ozval to vše v jedné výpravě na vodu. Jinak počasí nám letos přálo sice vlezlá zima, i když svítilo sluníčko, ale vítr nám dopřál vyjet na vodu každý den. Lodě parádní prostě rybářův sen.

 

Strategie rybolovu

Na vodu jsme vyjeli i v noci a bylo to super. Pohlídali jsem si příliv a odjeli dle příruček 2 hodiny před přílivem a zdrželi se 2 hod po přílivu. Mnoho ryb vráceno vodě brali jsme jen ryby, které svou délkou či objemem vyčnívali z kalfasů. Jak už jsem psal na diskuzi za 3 dny nachytán limit a potom jsme si jen hráli a zkoušeli cílený lov. Jsem velice rád že nám po 17 letech ježdění do Norska vyšel cílený lov zvolené ryby a tím byl halibut. První den cíleného lovu jsme najeli na písčitou mělčinu, nad kterou projížděl asi 2x v týdnu velký trajekt. Zde jsme najeli na hloubku 12 m a nechali se unášet vodou. Drift byl tak říkajíc předpisový a po ujetí několik metrů se na echolotu objevila hloubka 28m a s tím hned záběr na právě zmíněnou rybu modro bílé barvy s flitry.

 

Přejít na:

 

Autor a foto: Martin Hofer

 

4 komentářů

  1. Velice zajímavé, že se vám povedli takový krásní halibuti v tak brzkém jaru. Já myslel, že dokud je na horách sních, tak moc halíci nejdou. Ale vám se zadařilo, krásná výprava.

  2. Moc pěkná lokalita. Obdivuji všechny, kdo jezdí takto brzy do Norska. My už jsme zvolili méně náročnou formu. Miluji chytání bez sněhu, zásadně červenec až září. Krásný ryby jste nachytali.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(8)
(94)
(14)

Nahrávání ... Nahrávání ...