Nápověda Doporučujeme:

Polak “Rytíř” Středního Norska 5/5

Která nástraha bude letos TOP? Tuto otázku slyším už od konce minulé sezony. S přáteli jsme vedli nekoněčné diskuse ohledně nástrah pro lov Polaků. Samozřejmě jsme se skutečné odpovědi nedopátrali…Každý měl jiné zkušenosti, jiné poznatky. Ty se lišily od lokalit, kde se Polaci lovili, lišily se také od způsobů, jakým se lovili i použitým náčiním. Za ty léta co se věnuji Polakům pozoruji, že se lovu věnuje stále více rybářů a pomalu, ale jistě se vytváří samostatná, odnož, mořského rybolovu. Kdo se chce intenzívně věnovat Polakům, už se nezaobejde bez specifického náčiní a samozřejmě i nástrah…

polak_rytir_str_norska1_3

Pilkry, pilkříky, pilkiny

Nástrahy pro lov Polaků bych rozdělil do čtyř skupin a to: PILKŘÍKY,GUMY, ZOOMY, JIGSTREAMERY a ostatní. PILKŘÍKY…je to jedna z nejpoužívanějších nástrah. Hmotnosti pilkříku se pohybují v rozmezí 10 až 200g. Specialisti už vyprofilovali nejlepší tvary a barevné kombinace, úspěšné pro danou situaci…hlavně malé gramáže by neměly být jenom kus olova, ale měly by dělat i určitý pohyb. Loví se s nimi klasickou vláčkou a na vertikálni přívlač se používají jen sporadicky. Pokud nemáte už od výrobce upravené pikříky, doporučuji si je ,,vytuningovat,, ještě před odjezdem na moře. Samotný ,,tuning, se upraví  vyosením do tvaru ,,S,, stává se z něho klasická plandavka a daleko více upoutá ryby. Další tuning uděláte, když navážete na trojháček pikříku barevné peří, hlavně červené marabu nebo syntetická vlna je dobré řešení na mělké vody. Kombinace, klasický stříbrný s červeným ocáskem, je přímo vražedná kombinace.

polak_rytir_str_norska1_5

Vyvážení pilkru

Spousta začátečníků se mě ptá, proč je háček u hlavičky? Odpověď je jednoduchá…je to těžištěm pilkru, které je u hlavičky větší. Kdyby jste vyměnili háček na ocas, garantuji, že devět z deseti náhozů budete mít trojháček zachycený o šňůru. Proto už při koupě pilkříku dávejte pozor, jak má posunuté těžiště , vyvarujete se pak zbytečným potížím. Co se týka barev, je zapotřebí mít více variant. Dobrá je kombinace žlutá oranžová, pak červeno černá a samozřejmě přesné imitace rybiček. V současné době jsou hodně populární holografické pilkry. Pokud máte komerční pilkry z obchodů, doporučuji je ještě před použitím nalakovat bezbarvým lakem. Já používam klasický lak na nechty od Vietnamců za dvacku. Je pružný a úplně postačí na pár kusů. Také se podívejte na háček. Jakmile se vám nezdá, vyměňte ho! Hlavně čínské pilkry mají tuto slabinu. Malých pilkříků není nikdy dost a když máte svůj den, tak jich spousta ve vodě zůstane. Pro začátek tak 20–30 pilkříku různých gramáží je optimální. Nebo se poraďte z někým, kdo to už zná…Při samotném lovu si odzkoušejte, jak dlouho mají pilkre propad, popřípadě, jak pracují, budete mít pak aspoň představu jak to ve vodě chodí. A ještě jedna maličkost…NEZAPOMENTE si sundat bužírky z kupovaných pilkříku. Stalo se to i mně a chvíli mi trvalo, než jsem přišel na to, proč mi padají Polaci.

polak_rytir_str_norska1_9

Gumy, twistery, ripery

Dá se říct, že gumy jsou asi nejpoužívanější nástrahy pro lov Polaků. V současné době je na trhu nepřeberné množství různých velikostí, tvarů a vzorů gum. Vyznat se v tom množství chce opravdu už zkušenosti. Kdo se věnuje Polakům, nezaobejde se bez pořádné zásoby gum i jigových hlaviček. Barvy gum-tohle téma nikdy neskončí…Všeobecně nejúčinnější barvy kopírují barvy rybiček a živočichů, které žijí v Polakovém teritoriu. A pak jsou to výrazné barvy v odstínech žlutých, oranžových a červených. Pro všechny gumy platí jedna zásada a to správný pohyb. V době intenzivního braní Polaků to ryby až tak nevnímají a kolikrát se stává, že ryby berou jen na zbytky gum. Zato když jsou těžké podmínky a Polaci si jen tak proplouvají, potřebujete opravdu živou nástrahu.

polak_rytir_str_norska1_2

Používejte lepidlo

Důležité je umět správně napíchnout gumy na jigové hlavičky. Vždy musíte přizpůsobit velikost háčku velikosti gumy. Tady používám taky spousta vychytávek, které výrazně prodlouží životnost gum. Máte v podstatě dvě možnosti a to: měnit gumy na háčkách přímo u lovu, nebo si připravit už hotové gumy s hlavičkami. Já používám druhou možnost, i když je poměrně náročná na počet hlaviček, ale při správném napíchnutí a nalepení gumy, vám tato nástraha vydrží daleko déle. Spotřeba gum bývá fakt velká a je potřeba mít alespoň ty vychytané barvy v dostatečném množství. Nezbytnou pomůckou je gelové sekundové lepidlo, které docela dobře lepí silikon a dá se s ním opravit spousta gum. Velikosti gum používam od 5cm až po 15cm.

polak_rytir_str_norska1_6

Umění upravit nástrahu

Je pravda,že na menší gumy budete odchytávat spousta malých ryb, ale i velké Polaky se v určitém období specializují na potěr. Tak šance ulovit velkého Polaka na malou gumu je slibná. Osobně nejvíce používám gumy od Relaxu a následně si je upravuji. Hlavně lepení očí považuji za výrazný ,,Tuning,,.Nebojte se do gum i stříhat, když se vám nezdá jejich správný chod. Taky je můžete různě dobarvovat lihovkami. Radost z úlovku se vám pak několika násobně zvýši, když rybu ulovíte na svojí upravenou nástrahu. Co se týče hlaviček, hlavně si pohlídejte háčky, aby byly kvalitní a ostré. Na člunu se hodí i brousek. Hlavně po vázkách zkontrolujte hrot a pokud neměníte nástrahu, stojí za to ho dobrousit. O samotném navazování jsem už psal. Já je vážu přímo na vlasec, ale použití karabiny neodsuzuji. Hlavně kdo potřebuje brýle, karabinu ocení.

polak_rytir_str_norska1_7

Jigstreamery a flashjigi

Jedná se o hodně perspektivní nástrahy pro lov Polaků. Když jsou kvalitně navázané, mají několikanásobně větší životnost jako gumy. Specialisté si je vyrábějí sami. V podstatě se dají vyrobit jakékoliv barevné kombinace a velikosti. Jigstreamery mají rychlejší propad jako gumy a proto si je Polaci nemají čas okoukávat a většinou je dobírají už při propadu. Již tři roky se právě těmto nástrahám intenzívně věnuji a spousta kamarádu je začalo používat také. Osvědčily se hlavně při sluníčku a bezvětří. Při vláčení se zdá, že jsou to mrtvé nástrahy ,ale pokud jsou vyrobeny z dostatečně jemných materialů a pracují překvapivě živě. Nebojte se použít i peří. Polaci hlavně na mělčinách na ně dobře reagují.

polak_rytir_str_norska1_1

Vyzkoušejte přívěsy

V diskusích jsem hodně psal o používání streamerů jako přívěs před gumu. Při testech nám tahle kombinace vycházela vždy jako nejlepší kombinace. Jediná slabina jsou uzly na přívěsu. Když se pověsí Polaci na streamer a gumu,pro jejich vlastnost dělat prudké úniky, docházi téměř vždy k roztržení návazce. Letos to bude hlavní úloha doladit tento problém. FLASHJIG je vlastně klasický jigstreamer. Jen použitý materiál je specialně vyrobený, vysokolesklý a hodně jemný. Právě tyto vlastnosti dodávají flashjigům živost a atraktivitu na mělčinách. Z barev se nám nejvíc osvědčily modré s duhovým odleskem a pak žluté oranžově a fialové kombinace. Jak jste mohli postřehnout, používam barevné hlavičky. Na menší množství se dají použít laky na nehty s odleskem. Snažím se vždy použít přibližnou barvu k nástraze nebo kontrastní. Takto mi to funguje a i kamarádům se zvýšil počet úlovků používáním barevných hlaviček. Ale jak jsem už psal, hraje tady více faktorů.

polak_rytir_str_norska1_10

Závěr

Jak říkáme, kdo má dřevěné ruce, může mít nejdražší pruty, nejlepší nástrahy, ale díru do světa nikdy neudělá. Proto pro začátečníky doporučuji chytat, zkoušet a učit se od zkušenějších, úspěch se dostaví. Kolem nástrah je nekonečná diskuse a to je dobře, vždy nás to posouvá dál. Někdo přijde na to, ten na to a takhle se to hezky oživuje. Věřím, že ze série článků si každý vybere něco zajímavého a hlavně nováčci získají představu, co lov Polaků obnáší. Začíná se ta pravá sezona. Přeji všem ,,norkům,, aby s Polaky zažili jen ty nejhezčí zážitky, vysoké příbojové vlny, klidné zátoky a žádnou pojistnou událost…

polak_rytir_str_norska1_11

Přejít na:

 

Autor: Jiggin

Foto: Jiggin

1 komentář

  1. Moc hezký článek. Nejsem sice úplný začátečník, ale tolik nových informací a rad jistě vyzkouším.Uz teď se těším nejen do oblíbeného fjordu,ale hlavně, jak si zachytam právě Polaky.Díky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(13)
(107)
(15)

Nahrávání ... Nahrávání ...