Nápověda Doporučujeme:

Amatéři zpět na Maledivách 1/4

Je zase únor u nás na doma vrcholí právě zima a odporné chřipkové epidemie. Jsem zlehka nachlazen a netrpělivě čekám na pondělí, kdy máme odletět na Maledivy. V roce 2012 byl zájem ze strany českých rybářů obrovský zájem o tropický rybolov a tak se stalo, že jsem se do „ráje“ podíval hned dvakrát. Poprvé jsem jel s velkou skupinou a obsadili jsme dvě lodě zaráz. Moje posádka byla velmi různorodá a mezi rybáři se našli i ženy, čehož jsem se ze začátku velmi bál. Moje obavy však byly zbytečné, protože se později ukázalo, že ženy byly rybářky a celý pobyt si užili s námi. Na druhé lodi byla posádka 100% pánská a i personál vykazoval větší profesionalitu než na našem plavidle.

 

Chytání na dvou lodích

Po dohodě kapitánů jsme se rozhodli, že se nebudeme rozdělovat a celý pobyt strávíme společně. Trochu jsem tušil, že náš kapitán si není moc jistý kam vyrazit na ryby. Opouštíme letiště a nasedáme do připravených lodí. Okamžitě startujeme a já rozbaluji trollingové pruty. Moje skupina je na tropickém rybolovu poprvé, takže tuším, že chytání ryb bude ze začátku zcela na mě. Než jsme opustili Male atol, tak na druhé lodi ulovili pěkné dorádo a my nic. Před soumrakem zkoušíme ještě popping, ale zase nic. „No nevadí“ pomyslel jsem si.

amateri_zpet_na_maledivach1_11

Právo první noci

Zachrání to noční rybolov. Ještě, že Maledivci nespoléhají na to, co ulovíme první den na trolling, ale zajistili sami nástražní ryby na noc. Kotvíme na zajímavém místě, na venkovní straně atolu cca na 45m. Připravuji všem montáže s lankem, protože žraloci bývají v noci pěkně aktivní a bylo by škoda o takový úlovek přijít. Jako nástrahu jsme použili břicho z wahoo. Sedíme na osvětlené zádi lodě. Umělé světlo velmi rychle přitáhlo pod naši loď hejna malých rybek. Kolem desáté večer přichází první záběry, povedl se kranas kolem 15kg a pár červených chňapalů, když v tom Luboš zasekává něco mnohem většího.

amateri_zpet_na_maledivach1_7

Rejnok na prutě

Podle opatrného záběru je mě jasné, že se jedná o rejnoka, který je vytrvalý protivník a dovede o svobodu tvrdě bojovat, klidně 2 hodiny. Nemýlil jsem se, ryba Luboše zvedla ze židle a namířila si to na příď, kde si vzala asi 50m pletenky ve dvou nekompromisních výpadech. Přenáším lovci židli a hned je na zádi více místa a rozjíždí se fantastický noční rybolov. Po dvou hodinách máme uloveny další chňapaly, kuchyň je již plná, takže vše jde zpět do vody. Nejednou se ze tmy ozývá hlas: „Už ho mám na hladině, pojďte mě ho vyfotit a pustíme ho zpět.“ Byl to Luboš, který je totálně vyčerpaný, ale spokojený, má dnes večer největší rybu. Teď už nechytá a pozoruje, jak se nám daří. Nástražní maso rychle dochází, je zlehka po půlnoci, tak jdeme dospat časový posun.

amateri_zpet_na_maledivach1_1

Ranní přípravy

Ráno vstávám jako první a nechávám kamarády v klidu odpočívat. Dnes je v plánu přesunout se na Lhaviani atol. Rychle nastražuji trollingové pruty. Před vyplutím se ještě kapitán z druhé lodi ptá, co jsme v noci nachytali a nechce věřit, že úlovek byl tak bohatý, protože na jejich lodi se chytla jen jedna ryba kolem 60cm a to bylo všechno. Vysvětlení je jednoduché. Druhá loď totiž kotvila na mnohem menší hloubce, proto záběrů měli daleko méně. Kapitán dává pokyn ke spuštění prutů, palcem hladím oblíbené Penny 80 VSW, které disponují obrovským ponteciálem v podobě neunavitelné brzdy a kapacity monofilního vlasce 900m o průměru 0.91mm.

amateri_zpet_na_maledivach1_8

Konečně plachetník

Pruty mám nastražené na dva jsem dal Rapaly Magnum a na ostatních jsou chobotnice. Po očku pozoruji vzrušený pohyb na druhé lodi a vidím skákat plachetníka, „ten kdyby nám zabral“ pomyslel jsem si. A najednou vidím, že je spojený silonem a kluci ho zdolávají. Fantastické divadlo. Jsme kousek od bojujícího krále místních vod. Souboj trvá asi 45min a posádka jim pomáhá vylovit rybu. Probíhá rychlé focení a ryba jde zpět do vody. Maledivci ho odhadují na 2.5m a cca 55kg. „To nám to pěkně začíná“, blesklo mě hlavou. Zkoušíme projet místa, kde přišel ráno záběr, ale nic už nepřichází.

amateri_zpet_na_maledivach1_4

Wahoo útočí

Je 10hodin dopoledne a aktivita ryb už není tak velká jako byla ráno. Opouštíme North Male atol a vydáváme se na otevřené moře, to je šance pro mě, abych dospal spánkový deficit. Rozděluji úkoly, jak si počínat při záběru na trolling a odcházím do své ložnice. Probouzí mě až zpomalení motoru. Okamžitě jsem vzhůru a letím po schodech na záď, kde již probíhá souboj. Rychle stahujeme ostatní pruty, aby nedošlo k zamotání a následné ztrátě úlovku. Ohlížím se, vidím palmy, které dávají jasně najevo, že jsme na šelfu u Lhaviani. Po 15minutách kolega zdolává krásné wahoo kolem 1m. Kuchař již na ně čeká. Okamžitě jej naporcoval a pečlivě rozdělil, co se sní k obědu a co se použije na noční rybolov.

amateri_zpet_na_maledivach1_12

Přejít na:

 

Autor: Michal Simčo (Sim)

Foto: rybolovnorsko.cz

Tento článek zatím nikdo nekomentoval, buďte první!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(11)
(100)
(15)

Nahrávání ... Nahrávání ...