Nápověda Doporučujeme:

Jarní rybolov na Bakkan Wahl

Na Bakkanu jsem byl po třetí, v Norsku po čtvrté a stále se považuji za nováčka, který má velký respekt z moře a stále toho umí málo, proti ostříleným borcům, kteří mají velké zkušenosti. Tento článek je určen pro nováčky a začínající bakkaňáky, proto prosím o schovívavost ty více pokročilé (můžete se přeladit na jiný článek, nebo toto moje plácání doplnit). Bohu dík jsme nikdy neměli problém s celníky ani policií. Překvapila mě navigace Garmin, hlásila nám radary ještě před upozorňující značkou, takže k radaru to bylo 200 až 300 metrů. Důležitá je platební karta. Benzinky jsou často bez obsluhy a jiná možnost tankování než s kartou není. Na stojanu je obrázkový návod jak postupovat. Pochopil jsem i já. Nakupování v Norsku není nejlevnější, ale suveréně nejdražší je obchod u Bakkanu.

bakkan_wahl_jaro_20117

Hledání ryb na jaře

Ryby braly všude. Velké úspěchy měli kluci u majáku před fjordem u větrníků. Dobré úlovky byly zaplaceny spoustou urvaných pilkrů. My jsme většinou jezdili na „ZOO“ a maják na ostrůvku před „ZOO“, před žlutým domkem. Výborné místo bylo (je!!!) vlevo před farmou N 63°51.982′ E 009°3. Hledali jsme v okruhu asi 1 km v hloubkách 50m až 90m. Hodně ryb jsme našli také za ostrůvky za lososovou farmou směrem na Melštajn v hloubkách 80 až 100 metrů. Velké ryby byly u dna a s našimi 500g pilkry jsme se tam nedostali (velký vítr a drift).Hledání ryb nebylo jednoduché, když jsme přijeli na označené místo,bylo nutné najít ryby podle echolotu.Naše (BENOVY) echoloty fungovaly výborně. Jsou najetí sledi(mlha na echu) a pod nimi větší ryby, tak jak uvádějí všechny příručky. My jsme největší ryby nachytali vždy po odjetí hejna z obrazovky.Zůstali jsme na fleku asi 10 minut.I když na obrazovce nebyla vidět ryba ,chytali jsme tresky a kelery kolem metru. Vždy se nám vyplatilo najít hejno, i když to někdy trvalo trochu déle.

bakkan_wahl_jaro_20112

Nejvíce braly na nerezové pilkry

Chytání naslepo nezkoušejte, je to neefektivní!!! Chlapi v lodi byli někdy při hledání a kličkování mírně nervózní, ale pak mně vždy (aspoň si myslím) odpustili. Dobré vedení pilkru bylo velmi důležité, mně se osvědčilo po dopadu na dno pozvednout asi o 1m a potom pomalu pohupovat špičkou prutu a sem tam pozvednout o 1 metr. Jednak jsem se tak nenadřel a měl víc záběrů a úlovků než ti, co se dřeli a pumpovali pilkrem až 3m. Chytali jsme na různé druhy pilkrů, ale jen do 500g. To je v pohodě, tak do 4m/s. větru. Nejvíce se rybám líbily nerezové pilkry bez a nebo i s tím zrcátkem (třpytkou). Jakékoli barevné úpravy nebyly tolik úspěšné, jako nerez. (Červená , modrá špička fouknutá sprejem). K pilkru jsme přidali pouze jednu červenou papriku, protože o jiné barevné modifikace nebyl zájem. Je lepší sehnat si je doma. V Norsku stojí nerezový švédský pilker víc jak 500,– Kč.

bakkan_wahl_jaro_20114

Každodenní kontrola návazců

Doporučuji každý den měnit koncový silonový návazec a kontrolovat ho i přes den. Stačilo na to i moje zašedlé oko, nebo jen přejetí prsty. Při jakékoliv zjištěné závadě(zoubek na pohmat nebo viditelné nepatrné poškození okamžitě vyměnit) Myslel jsem, že to vydrží, ale opak je pravdou. Měl jsem tam v 70 metrech asi dva metrové kelery, po 30 metrech se jeden pustil a tak jsem dostal jen jednoho. Ten druhý mě určitě proklíná,protože je na svobodě, ale s pilkrem a kusem silonu v tlamě. Balení ryb na přepravu domů jsme okoukali už loni od party Slováků. Plastovou obyčejnou krabičku (rozměr od oka asi 12/20/7 cm proložit folii asi 50/50cm), naskládat filety, uplácat do roviny a přebalit překrývající fólií. Je tam přesně 1 kg, perfektně se skladuje do beden a doma v mrazáku je to taky krása.

bakkan_wahl_jaro_20113

Převoz trofejních ryb

Poprvé jsme brali i trofejní ryby. Pokud na ně máte volnou bednu, musí se tresce po 12 hodinách v mrazáku ohnout ocas. Jinak se do bedny nevejde. Měl jsem i halibuta (106cm/10,5kg) balenýho v bublinách a v mém plovoucím obleku. Přežil cestu bez újmy a byl i doma pěkně zamražený. Všem přeji takové skvělé zážitky, jako jsme měli my. Jak důležitý je výběr týmu až příště. P.S. Jedli jsme tam jak guláš, šunkafleky, přirodní řízek s oblohou, smažené ryby s bramborem a tatarkou, moravský ptáček s knedlíkem a se zelím, zmrzlinový pohár se šlehačkou, hovězí, gulášovku, čočkovou a jiné polévky, a přesto jsem shodil 4kg.

bakkan_wahl_jaro_20116

Autor: Děda – Zdeněk Mlčoch

Foto: Děda – Zdeněk Mlčoch

Tento článek zatím nikdo nekomentoval, buďte první!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(15)
(113)
(17)

Nahrávání ... Nahrávání ...