Nápověda Doporučujeme:

Jak si udržet teplo

Někdy je těžké zůstat v teple a užívat si mořského rybolovu, když se člověk cítí vlhký, potom je mu horko nebo zima. Výběr správného oblečení na moře je první předpoklad vaší úspěšné výpravy, a vyhnuli se tak možným zdravotním rizikům (podchlazení atd.). Pobyt na moři je o radosti z pobytu na oceánu bez ohledu na to, jaké panuje počasí. Při fyzickém výkonu má tělo potřebu odvádět přebytečnou energii. Děje se tak v podobě potu, tím se tělo ochlazuje. Voda totiž odvádí teplo lépe než vzduch. Čím více vody (vlhkosti) bude ve vašem oblečení, tím rychleji bude vaše tělesné teplo odváděno pryč. Jak se vlhkost odpařuje, vaše tělo se ochlazuje. Mokré oděvy doslova kradou teplo z vašeho těla pryč.

jak_si_udrzet_teplo_2

Jak si udržet co nejvíce tepla

Zabraňte větru dostat se k tělu. Vítr způsobuje ztrátu tělesného tepla prouděním studeného vzduchu. Pro představu uvedu jednoduchý příklad. Pokud bude bezvětří a teplota kolem nuly, bude tato teplota vnímána jako teplejší než plus šest stupňů a vítr 9m/s. Nejlepší strategie ochrany proti větru je nosit materiály z hustě tkaných látek, které zabraňují průniku větru k tělu, ale zároveň si uchovávají dostatečnou prodyšnost. Oblékejte se po vrstvách tak, abyste co nejdéle udrželi tělesné teplo. Prostory mezi vlákny oblečení zadržují vzduch, který pro vás znamená teplo. Množství zadrženého vzduchu závisí na počtu vrstev, jejich tloušťce a schopnosti absorbce vzduchu. Správná kombinace vrstev je ten nejlepší systém, jak předejít teplotním ztrátám při rybolovu na moři. Kombinací vrstev můžete regulovat vaši tělesnou teplotu v závislosti na teplotě, větru, dešti a náročnosti fyzické aktivity jakou provozujete. Vnější vrstva oděvu ovlivňuje vlastnosti stejně jako design a technická specifikace oděvu. Polyester a nylon se navzájem liší v nepromokavosti a oděruvzdornosti, proto vybírejte takový materiál, který nejvíce vyhovuje vaší činnosti.

jak_si_udrzet_teplo_3

Polyester

Je sám o sobě rychle schnoucí a voděodolný. Absorbuje pouze desetinu vody oproti nylonu. Udržuje vnitřní povrch v teple a redukuje vnitřní proces kondenzace vody. Voděodolnost polyesteru je vlastnost materiálu, takže se tak rychle nevypere jako například obyčejná impregnace. Je však méně odolný vůči otěru než nylon. Pokud budete hledat pevnější materiál, tak rozhodně volte nylon.

soroya_duben2016_34 [rn.cz]

Nylon

Nylon vysoce odolný vůči oděru. Je to materiál vyhledávaný v náročných aktivitách jako je mořský rybolov, kayaking, jachting atd. Není tolik voděodolný jako polyester, i když kvalitní nylon dosahuje kvalitních vodoodpudivých vlastností, je však skladný a lehký.

jak_si_udrzet_teplo_4

Fleece

Snad každý člověk, který jezdí do Norska má alespoň jednu věc vyrobenou z fleece. Na tomto materiálu máme rádi to, že je příjemně měkký, rychle schne, i za mokra si z větší části udržuje své izolační vlastnosti. Fleecové věci můžeme snadno kombinovat s ostatními kusy hřejivého materiálu oblečení, nebo ho nosit samostatně pod svrchní vrstvou.Fleece je ověřený materiál s oboustranným vlasem, který splňuje termoizolační požadavky pro běžné denní nošení. Je hřejivý, měkký, poddajný a snadno se udržuje. Vedle zajímavého vzhledu je důležitý velký objem pleteniny, která je schopna držet množství izolačního vzduchu při dobré propustnosti tělesné vlhkosti. Kvalitní fleece má prakticky neomezenou životnost. Udržuje si svoji nadýchanost a hřejivost v průběhu bezpočetných cyklů praní, bez toho, aniž by docházelo ke šmolkování, plstnatění a vytváření studených vytrhaných míst jako tomu bývá u ostatních materiálů.

jak_si_udrzet_teplo_1

Správný výběr obleku

Nejdůležitějším aspektem plovoucího obleku je jeho požití. Oblek si převážně kupujeme pro sezení v lodi kombinované s velkou fyzickou aktivitou. Nezapomínejte, že velikost uvedená na obleku je pouze orientační. Oblek nezkoušejte pouze „na tričko“, ale oblečte se stejně, jako se budete oblékat na moře. Oblek byste si vždy měli koupit o něco větší, protože si kupujete oděv, který by vám měl zachránit život. Pocity, že se do kalhot vlezete dvakrát hoďte za hlavu, kupujete si spacák, který vám umožní pobyt na moři za jakéhokoli počasí, libovolně dlouho. Ve všech oblecích se tělo při velké fyzické zátěži potí. Nechtějme tedy ani po oblecích s membránou zázraky. Kondenzovaná voda se vždy dostane ven, jen někdy to déle trvá, což může být ovlivněno aktuálním počasím, nebo extremní fyzickou aktivitou.

jak_si_udrzet_teplo_6

Ženy jsou zimomřivé

Staří námořníci měli pověru, že ženy na palubě nosí smůlu. V jistém ohledu se toto tvrzení zakládalo na pravdě, protože žena na palubě znamenala vždy problém, ať už to byla nedostačující hygiena, větší náchylnost k mořské nemoci, nebo všude přítomná zima. Ženy si musí připustit , že jsou díky svým fyzickým dispozicím vůči chladu mnohem sensitivnější než muži. Jejich cévní systém mnohem rychleji reaguje na zimu, cévy se smršťují mnohem rychleji a při vyšších teplotách než u mužů. Výsledkem tohoto procesu je, že ženy pociťují chlad mnohem dříve, zejména v extrémních situacích. Ačkoli u žen je mnohem vyšší procento podkožního tuku, mají méně svalové hmoty a nevytvářejí tolik tělesného tepla. Ženám, které mají sklony podléhat rychle zimě, se doporučuje pravidelně a dostatečně jíst, pít a vždy s sebou mít další vrstvu oblečení.

jak_si_udrzet_teplo_8

Tipy jak se rychle zahřát

  1. Pravidelně jezte a přijímejte dostatek tekutin.
  2. Při aktivním rybolovu odkládejte vrstvu oblečení ještě před tím, než se začnete potit. Když budete odpočívat, oblékněte si náhradní vrstvu ještě předtím, než začnete pociťovat chlad.
  3. Je-li to možné používejte raději palcové rukavice. Palčáky jsou totiž mnohem teplejší než prstové rukavice, protože prsty mají možnost sdílet společný prostor, a tím generovat více tepla.
  4. Používejte tenkou vnitřní rukavici, ideální je Merino vlna, která hřeje i mokrá. Tenká vnitřní rukavice vás nebude omezovat v pohybu a navíc dostatečně zahřeje, když budete muset sundat vnější rukavici.
  5. Noste vlněnou nebo fleecovou čepici a šálu nebo nákrčník, protože až 50% ztráty tepla uniká pryč z těla přes oblast hlavy a krku.
  6. Ujistěte se, že vaše boty, rukavice a ponožky nejsou příliš těsné a nezamezují cirkulaci krve, která je nezbytná pro udržení nohou a rukou v teple.
  7. Jestliže už cítíte, že prsty jsou totálně promrzlé a ztrácíte v nich cit, roztočte paže jak rychle je to jen možné, po pár minutách se do konečků prstů dostane dostečné množství krve a prohřejí se.
jak_si_udrzet_teplo_7

Autor: Michal Simčo

Foto: www.rybolovnorsko.cz

Tento článek zatím nikdo nekomentoval, buďte první!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(14)
(113)
(17)

Nahrávání ... Nahrávání ...