Nápověda Doporučujeme:

Strategie lovu halibuta 2/3

Úvodem bych chtěl představit zbrusu novou formu článku, který je od tří rozdílných autorů a ti zde pojednají na stejné téma. Uvidíte v čem se shodnou a kde se jejich názory rozcházejí. Budu rád, když potom napíšete svůj názor pod článek, jestli se Vám to líbilo a chcete více takových článků. Cílem tohoto článku bylo, podat vám co nejpřesnější informace. My jsme to sepsali podle našich zkušeností a je na vás, jak s těmito informacemi naložíte. Tentokrát se budeme zabývat lovem halibutů. V následující sérii článků se mimo jiné dozvíte:

I. díl (naleznete pod tímto odkazem)

  1. Kde hledat halibuta
  2. Znalosti techniky zdolávání
  3. Náhodný lov přináší jen menší kusy
  4. Opatrnost halibuta
  5. Proč budete často několik hodin bez záběru

II. díl (naleznete pod tímto odkazem)

  1. Prozradíme Vám oblíbené nástrahy
  2. Jak se vyvarovat záběrů od malých ryb
  3. Věnujte pozornost kvalitnímu vybavení
  4. Používejte předimenzované návazce
  5. Záběr může zpočátku vypadat jako vázka

III. díl (naleznete pod tímto odkazem)

  1. Kombinace trollingu a pilkrování
  2. Jak poznám správné místo
  3. Mělké úseky s písečným podložím
  4. Proč se vyplatí specializace na halibuta
  5. Jak vydržet na „mrtvém místě“
  6. Halibut na prutě

 

Oblíbené nástrahy

Michal: Říká se, že mezi úspěšné nástrahy patří různé pilkry, pytlíky s masem, magické oka, halibut jiggery a podobné šílenosti. Ne, tak to opravdu není pravda, tyto nástrahy na cílený lov halibuta nepoužívejte. Je velmi důležité si uvědomit, jestli opravdu chcete ulovit velký exemplář halíka, nebo se budete věnovat lovu tresek a budete doufat v náhodný záběr. Doufat můžete, ale z vlastní zkušenosti vím, že velký platýs se mezi hejny tresek vůbec nevyskytuje, proto ho na místech, kde se vyskytují ve velkém počtu tresky, ani nehledejte. Ale zpět k nástrahám. Mezi nejúčinnější patří gumové ryby 15–30cm. Na takovou rybu potřebujete zátěž v podobě jigové hlavičky. Je vcelku jedno, jestli použijete dražší giant jighead nebo úplně jednoduchou hlavičku s jednoháčkem. Nesmírně důležitá je však gramáž. Vzhledem k tomu, že halibuty budeme převážně lovit na hloubce 20–35m, tak potřebujeme maximálně hlavičky do 200–300g. Pokud použijete těžší, tak si buďte jisti, že platýs vyrazí za vaší nástrahou a pokusí se ji ochutnat, pokud se bude chovat nějak jinak než je zvyklý u přirozené potravy, tak nástrahu nedobere a vy tento záběr většinou ani nepoznáte, ale uvidíte placku, jak jede za nástrahou až pod loď. Pokud tam však napíchnete lečí hlavu, tak když ji halík ochutná, tak se mu nebude zdát nepřirozená a klidu tuto nástrahu dobere. Mezi nejúčinnější barvy gumových ryb patří modrostříbrná, modrobílá, černobílá.

strategie_lovu_halibut_2010_2_1-jpg

Záběrů od malých ryb se nemusíte bát

Zdeněk: Já mám také oblíbené gumy – rippery od 10cm – 15cm a větší, jigové hlavičky od 30g, podle proudění, na Soroya určitě od 60g. Můžeme použít selektivní nástrahu nad 20cm, ale při zdlouhavém chytání je lov s ní namáhavější. Záběru malých ryb se nemusíme bát, jejich minimum (nejsou tam většinou žádné ryby), a když, tak jsou milým zpestřením. Nám se stalo, že před záběrem velkého halibuta (168cm) zabrala na stejnou nástrahu, 15 cm rippera, treska obecná cca 40cm. Už jsme chtěli jet pryč. Barvy nástrah? Nejlepší modrá, ale chytlo se i na červené, černé, červené s perletí, čistě bílé a žluté.

strategie_lovu_halibut_2010_2_2-jpg

Věnujte pozornost kvalitnímu vybavení

Vašek: Najít nějaký univerzální a zaručený recept „ jak na ně „ asi není možné, ale určitě si můžeme říct, jak se vydat štěstí naproti. V první řadě nesmíme podcenit svou rybářskou výbavu. Kvalitní pruty od renomovaných výrobců, kratší pro lov s nástražnými systémy, delší pro ripery a jiné vláčené nástrahy. Multiplikátory nejlépe s pákovou brzdou, její velká citlivost a snadné ovládání se mi nejednou osvědčilo. Každý prut pořádně zkontrolovat. Neporušenost rolen nebo oček, povrchové vady nebo různé „otluky“ budou nekompromisním ohybem prověřeny. Ne každý věnuje patřičnou pozornost takovým drobnostem jako jsou kroužky, pevnostní karabinky a obratlíky. Je to jen spotřební materiál a tak k nim i přistupujte. Osobně bych karabinku úplně vynechal, opakovaně jsem se přesvědčil, že se dokáže sama otevřít a narovnat. Bezpodmínečně nutné je zhotovení vlastních šokových návazců z kvalitního monofilu, můžeme používat i průměry 1,6 a 2,0 milimetry.

strategie_lovu_halibut_2010_2_3-jpg

Předimezování návazců

Vašek: Rovněž bychom měli návazce pravidelně převazovat, zvláště pokud jsme na nich již zdolávali nějakou pořádnou rybu. Od věci není ani pravidelná kontrola pletenky, určitě alespoň prvních 20–30 metrů od návazce může být o nějaký ten podmořský kopec porušena a případný souboj s králem norských vod by nemusela ustát, je lepší ji o pár metrů zkrátit sami než to za nás udělá nějaká ta trofejka. Samostatnou kapitolou je vázání uzlů, to je nejslabší článek celého řetězu. Kdo ho nesprávně uváže, má zaděláno na ztrátu ryby. Koupené návazce doporučuji nekompromisně odstříhat a převázat. Úhoříky pro lov halibutů používat s impozantními háčky 12/0 i více. Pilkery všech barev s velkými trojháky, hodně se osvědčili i švédské stříbrné. Ripery s masivním jednoháčkem, klidně i velikosti 25 a více centimetrů. Návazce na mrtvou rybu opatřit jednoháčky s chemicky ostřenými hroty o velikosti 16/0. Celý ten arzenál vypadá až neuvěřitelně, ale přesvědčil jsem se, že má své opodstatnění.

strategie_lovu_halibut_2010_8

Záběr od halibuta bude zpočátku vypadat jako vázka

Michal: Způsob vedení nástrahy bývá mnohem jednodušší než si myslíte. Nástraha se spustí ke dnu, potom, ťukneme o dno a navineme na naviják jednu až dvě otočky, abychom měli jistotu, že nástraha bude těsně nade dnem, sem tam se může i dna dotknout. Teď se pohodlně usaďte v lodi, uchopte prut a dál nedělejte nic. Lákavý pohyb už vykoná moře samo pomalým driftem. Záběr od halibuta bude zpočátku vypadat jako vázka, protože prut se ohne, potom vyčkejte dvě vteřiny a zasekněte. Pokud to byla vázka, tak zkontrolujte nástrahu, jestli na ní nemáte chaluhy a hoďte ji znovu na dno. Tento způsob lovu opakujte celý den a pokud možno tak celý pobyt, protože lov halibuta je o obrovské trpělivosti. Tam, kde se chytají platýsi většinou nechytíte žádnou jinou rybu, takže to bývá o málo záběrech, ale když se to povede, tak máte na co vzpomínat celý život.

strategie_lovu_halibut_2010_11

Přejít na:

 

Autoři:

  • Václav Moravec (Vamor)
  • Zdeněk Michalík (ZM)
  • Michal Simčo (Sim)

Foto: autoři

Tento článek zatím nikdo nekomentoval, buďte první!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(11)
(100)
(14)

Nahrávání ... Nahrávání ...