Nápověda Doporučujeme:

Jak jsme začínali

Moje první výprava do Norska kupodivu nevedla na Bakkan Wahl, ale s dnes již neexistující CK Sema, jsem byl na zkušené na ostrově Averoya. Přesně si vzpomínám na ten okamžik, když jsem roku 1996 u nás v hospodě slavil moje devatenácté narozeniny a přišel mně popřát můj kamarád Milan a povídá: “Potřebuji abys se mnou vyrazil do Norska, jsi moje poslední naděje.” Po pár fernetech jsem souhlasil. Hned ráno si Milan přišel pro zálohu na zájezd, skoro jsem si ani nepamatoval, že jsem mu takou blbost slíbil. Uteklo pár měsíců a byl tu den odjezdu. Dostavili jsme se na smluvené místo k brněnskému Grandhotelu, kde nás měl autobus kolem dvacáté druhé hodiny naložit a odvést do rybářského ráje.

104_0468 [rn.cz]

Špatné datum odjezdu

Toto se však nekonalo. Autobus, nepřijel ačkoli jsme poctivě čekali až do druhé hodiny ranní. Vrátili jsme se zpět domů a ráno jsme začali pátrat co se stalo. V kanceláří CK nikdo nebral telefon, protože byla neděle. Rozhodli jsme se vypátrat majitele osobně a vyrazili jsme z Brna směrem Louny. Po hodinovém tápání na Lounsku jsme majitele CK našli a zjistilo se, že CK udělala chybu a poslala nám špatné datum odjezdu. Dostali jsme nabídku, že nám zaplatí benzín a ať vyrazíme do Norska na vlastní pěst. Na cestu zpět do Brna jsme vyrazili kolem třetí hodiny odpoledne. Já jsem si celou cestu myslel, že to Milan vzdá a že se na to vykašleme. To jsem se, ale hodně spletl. Deset minut před Brnem Milan ožil a ptá se mě: „Tak co, pojedeme na vlastní pěst, ne? Představ si ty ryby, které tam na nás čekají! Tak jo.„ Odpověděl jsem. A představoval jsem si tu šílenou cestu, ty trajekty, kterými jsem nikdy necestoval a tu strašnou vzdálenost.

DSC00059 [rn.cz]

Pět dní rybolovu

Večer v devět jsme seděli v mém autě a vyrazili jsme Roztock. Cesta byla opravdové peklo, zajeli jsme si cca 400km, v Oslu jsme mýto platili dvakrát. Za nějakých čtyřicet hodin jsme byli na místě, absolutně vyčerpaní, ale šťastní, že jsme tam! Rybolov nebyl nic moc, měli jsme pouze vláčecí pruty 20–60g a o mořském rybolovu jsme toho moc nevěděli. Jeden den se Milan plácl přes kapsu a půjčil si od CK pilkrovací prut za 500kč na den, ale žádný valný úspěch to nepřineslo. Největší ryba byla moje treska obecná 94cm, 10kg a zároveň to byla i největší ryba zájezdu. Za pět dní lovu, které jsme na Averoya strávili, si každý odvezl cca 8kg tresek. Ještě jsme nebyli ani doma a ještě v autě se Milan ptá: “Tak co, dobrý ne? Příští rok jedem znovu?” Ano. Odpověděl jsem: “Ale místo vyberu já.”

115_1521 [rn.cz]

O naší rybářské budoucnosti je rozhodnuto

Tímto zážitkem jsem absolutně propadl mořskému rybolovu a našel jsem si Bakkan Wahl, kde jsem postupně začal sbírat zkušenosti. Jak jsem již zmínil, teprve na Bakkanu jsem poznal, co to je mořský rybolov. Tato lokalita se nachází ve středním Norsku cca 100km severně od Hitry. Je proto velmi důležitý správný výběr termínu, pro vaši výpravu. V této části Norska ryby velmi migrují a ověřilo se mi zde, že pokud jedete na velkou rybu, tak musíte jet brzké jaro. Pokud preferujete rodinnou dovolenou s houbaření a chytáním v trenkách, jeďte v létě. Nyní bych se rád zmínil o jednotlivých měsících, které jsem zde prožil a sdělit vám, co zde můžete očekávat.

Západ slunce a já na lyžích [rn.cz]

Kdy do středního Norska?

V únoru jsem si chtěl ověřit, jestli opravdu zimní měsíce patří k nejlepším pro lov velkých ryb. Na Bakkan jsem tedy vyrazil dvanáctého února. Měli jsme velké štěstí na počasí, nebyl sníh a průměrná teplota vzduchu byla čtyři stupně nad nulou. Žádný fantastický rybolov jsme neprožili. Tresky se nezačali třít, byli tam pouze sledi, takže se sem tam nějaká pěkná ryba chytla, jako třeba Štikozubec obecný 121cm nebo pěkný Ďas 105cm, ale velkou Tresku obecnou se ulovit nepodařilo. určitě bych únor neoznačil za vhodný termín pro lov.

DSCF0110 [rn.cz]

Jaro – nejlepší termín!

Březnový rybolov, zejména v jeho druhé polovině patří mezi nejlepší termíny pro lov Tresky obecné, která se v tomto období kolem velikonoc začíná třít, a proto se u pobřeží vyskytují opravdu velká hejna matečných tresek a máte největší šanci na ulovení trofejní ryby. Stejně dobré podmínky jsou ještě celý duben až do poloviny května. Od druhé poloviny května, když se teplota vzduchu vyšplhá nad dvacet stupňů, se Treska obecná stěhuje od pobřeží na otevřené moře, protože nemá ráda teplou vodu.

masař3 [rn.cz]

Mellstain

To sice neznamená, že by u pobřeží nebyla žádná ryba, ale vyskytují se tam pouze ryby menších velikostí do sedmdesáti centimetrů. Bakkan Wahl má oproti ostatním lokalitám jednu velkou výhodu a to je ostrov Mellstain, který leží 20km na otevřeném moři a rybolov zde patří mezi pohádkové zážitky. Na tomto ostrově se dá lovit v období červen až srpen, kdy se u pobřeží vyskytují pouze menší ryby. Zde jsem si ověřil, že se tady celoročně vyskytují velké tresky obecné nad jeden metr. Dá se zde velmi často lovit na přívlač velké polaky a v létě makrely, které zde dosahují i padesáti centimetrů. V roce 2000 byl Mellstainen zařazen do soustavy chráněného území, kde se nesmí vykonávat průmyslový rybolov ani cokoli stavět. Pokud pojedete na Bakkan Wahl, zajeďte si jednou na Mellstainen a budete se tam chtít vracet každý rok.

pavel masař3 [rn.cz]

Autor: Michal Simčo

Foto: www.rybolovnorsko.cz

1 komentář

  1. Pěkný, na fotkách je vidět, jak jste rybařili v pracovních oděvech a ve flanelových košilích. Źádný plovoucí obleky. A co ta velryba, chlapci? Co? Měli jste vůbec vesty v lodích?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(8)
(94)
(14)

Nahrávání ... Nahrávání ...