Nápověda Doporučujeme:

Lov tresek v Norsku 1/2

Tresky jsou vyhledávány pro svoje vynikající maso a beze sporu také pro sportovní zážitek, který vám poskytne, když ji ulovíte na prut. Tresku obecnou si ani začátečník nesplete s jinou rybou. Tato ryba má podlouhlé vřetenovité tělo s mohutnou tlamou, která tvoří bezmála jednu třetinu těla. Na spodní části čelisti má masitý vous, který je charakteristickým znakem těchto ryb. Její zbarvení je variabilní a mění se podle prostředí, kde treska žije. V mořských řasách najdeme převáženě jedince zbarvené do hněda, někdy i do červena. Obecně platí, že čím sytější zbarvení treska má, tím je ulovena mělčeji a sluneční světlo způsobuje toto výrazné zbarvení. Naproti tomu velké matečné tresky žijící v hloubkách 80–200m, kam už světlo téměř nepronikne mají pigment mdlý a nevýrazný. Růstové možnosti této ryby jsou velmi rozdílné a závisí na množství potravy, kterou jí daná lokalita může poskytnout. Takže po rozhovoru s norskými vědci jsem se dozvěděl šokující zjištění. Treska ve středním Norsku dosáhne hmotnosti 20kg za 15–20let, zatím co ve Finnmarku /Barentsovo moře/ dosáhne váhy 30kg za 7let. Toto tvrzení si můžete jednoduše ověřit tím, že při kuchání vyjmete z hlavy tzv. lebeční kost, podle množství výčnělků snadno zjistíte věk ryby. Rekordy ulovené na prut pochází právě z území Finnmarku, především z ostrova Soroya, kde český rekord činí 148cm 33.5kg a celkový rekord ostrova se povedl belgickému rybáři 38.5kg. Exepláře ulovené do sítí jsou však mnohem větší až 60kg, takže je zde stále velký prostor pro další lovce.

lov_tresek_v_norsku_2_1

 

Kde se vyskytuje?

Rozšíření Tresky obecné je obrovské. Tuto rybu můžeme najít ve vodách atlantiku od severního Portugalska přes Anglii až do Norska, nesmime však opomenout také celé baltické moře. S treskou se také setkáte na Islandu, v Grónsku a dokonce i v Kanadě, kde byla díky průmyslovému rybolovu téměř vyhubena. Ze všech zemí světa by se právě Kanada měla chovat jinak. V lovištích poblíž Kanady se kdysi velmi hojně vyskytovala treska, dnes je však její populace na pokraji vyhynutí. Rybí populace jsou zdecimovány rybolovem pomocí sítí tažených po mořském dně, které rozorávají vše, co jim stojí v cestě. Vzhledem k nadměrnému rybolovu kanadská vláda zakázala v sezóně 1993 – 1994 lov tresky na neurčité období, jež s určitými omezeními trvá do dnes. V důsledku tohoto rozhodnutí přišlo o práci v Kanadě téměř 27 000 rybářů . Vraťme se však do Norska, kde situace s treskou zdaleka tak špatná není, ale je díky pečlivému sledování ministerstvem zemědělství stanovena quóta na ulovení tresek do sítí – tzv. průmyslový rybolov. Díky těmto opatřením je populace tresky v Norsku ve velmi dobré kondici a výskyt ryb stoupá směrem k severu. Norská vláda každoročně snižuje quóty na množství ryb ulovených do sítí a to je důsledek ukončení rybolovu drobných rodinných firem, kterým se rybolov již nevyplácí a je pro ně mnohem zajímavější odejít do města a nechat se zaměstnat např. v ropném průmyslu, který je v Norsku několik let po sobě rostoucím odvětvím. Podle posledních zpráv světového fondu na ochranu přírody /WWF/ je situace s výskytem tresky ve středním Norsku stabilizovaná, situace v Barentsově moři je dokonce na úrovni roku 1950, kdy se zde lovilo o několik tun ryb více na jednoho obyvatele ročně. WWF se však shodli na tom, že situace v Norském moři je velmi křehká a v žádném případě nesmí dojít k navýšení lovných quót. Norská vláda je si totiž dobře vědoma toho, co jim rybářská turistika přináší.

lov_tresek_v_norsku_2_3

 

Trošku historie

Historie lovu tresek sahá až do minulého tisíciletí, kdy odvážní Norové začaly vysušené tresky a vyvážet je do Portugalska, Španělska a Itálie, kde se tyto ryby staly žádanou pochoutkou. Do dnes jsou známy tresčí festivaly zejména v Itálii, kdy na zásilku čerstvých nasolených a usušených tresek čeká celé městečko. Tajemství usušených tresek objevili Vikingové asi 800 let př.n.l., kteří využívali toto maso jako hlavní zdroj potravy při svých výpravách na moře. Treska obecná patří z gurmánského hlediska mezi vyhledávané speciality. Treska má velmi málo tuku a je známá svým libovým, křehkým masem. Její maso má decentní slanou chuť. Tresku můžeme nahradit mníkem mořským, okouníkem mořským, mořskou štikou nebo treskou tmavou. Klasický způsob přípravy je pečení nebo smažení. Treska by měla pevně držet u kostí a vnější části ryby by neměly být příliš měkké, aby se ryba cestou z hrnce na talíř dostala celá a nerozpadla se. Maso tresky je velmi jemné. Nejlepší chuti dosáhneme tehdy, když jsou po upravení vidět malé bílé částečky (bílkoviny).

lov_tresek_v_norsku_2_2

 

Norsko je velká země!

Norsko kvůli své rozloze /přes 2000 km/ není jednoduché rozčlenit na dobré a špatné loviště. Obecně však platí, že největší exempláře tresky obecné se chytají v jarním období březen – duben. Kdy k pobřeží připlouvají matečné tresky tzv. skrej, aby se zde rozmnožily. Tresky jsou pohlavně zralé už ve třech letech. Každá dospělá samička může naklást 500 tisíc až 5 miliónů jiker. Tření probíhá na hloubce 80 – 200m. Velké matečné tresky připlouvají k pobřeží v obrovských hejnech o počtech až několika miliónů kusů a shromažďují se na rozhraní studené a teplé vody. Ideální teplota vody je 6 stupňů. V tomto období treska potravu nepřijímá, ale funguje u ní podobný reflex dravce jako u lososa. Takže pokud se Váš pilkr objeví v její blízkosti, je zde velká šance, že vám na něj zaútočí, nikoliv však z hladu, ale proto, že v něm vidí rybu, která chce ohrozit její potomstvo.

lov_tresek_v_norsku_2_5

 

Přejít na:

 

Autor: Michal Simčo

Foto: Pavel Brázda

Tento článek zatím nikdo nekomentoval, buďte první!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(14)
(110)
(15)

Nahrávání ... Nahrávání ...