Nápověda Doporučujeme:

Rybolov v Norsku pro začátečníky

Důvodů proč navštívit tuto zemi jsou desítky. Pravdou ale zůstává, že kdo se do Norska jednou podíval, touží se sem neustále vracet. Ano, najdou se sice i vyjímky, které tvrdí, že rybolov v Norsku jednou a už nikdy více, ale každoročně zvyšující se počty českých rybářů, lovících v Norsku, hovoří jasně. Norsko se z geografického hlediska dělí na tři části. Je to jižní, střední a severní Norsko. Pro rybáře nejzajímavější je střed kolem ostrova Hitra a sever od Lofotot po Nordkapp. Tím nechci říci, že na jihu nejsou ryby, ale pokud se vydáte do Norska na ryby, tak musíte počítat se vzdáleností kolem 2000km, při této strašné cestě se vyplatí přidat 200 – 300km a dojet až do středního Norska, kde počet ryb a jejich velikost je určitě větší než v Norsku jižním. Samostatnou kapitolou je severní Norsko tzv. Finmark, začíná někde kolem města Tromso a táhne se až k vodám Barentsova moře na nejsevernější místo Evropy, k útesům Nordkapp. Rybolov v těchto oblastech bývá často hodnocen v superlativech a znám rybáře, kteří zde rybolovu totálně propadli a navštěvují toto odlehlé místo několikrát ročně, byť se zde jedná o vzdálenost minimálně 3000km, což odpovídá cca 48 hodinám nonstop jízdy autem. Loví se zde především trofejní exempláře tresky obecné, mořské kočky a halibuta.

rybolov_norsko_zacatecnik_2009_1

 

Pro úspěšnou rybářskou výpravu je nesmírně důležitý termín, kdy se do Norska vydáte. Od toho se potom bude odvíjet množství a velikost úlovků, zejména pokud se vydáte do jižního a středního Norska. Obecně platí, že střední Norsko, zejména pak oblast Trondelag, kam jezdí nejvíce českých rybářů, je dobré navštívit v jarních měsících březen – duben, když probíhá období tření tresky obecné, která se vytírá u pobřeží v obrovském množství. Do těchto jiker potom najíždí spousta ostatních ryb, pro které je toto období vítanou změnou v jídelníčku. Jestliže se do středního Norska vydáte začátkem března, může se vám stát, že spolu s treskami zastihnete u pobřeží hejna sledů, kteří se u pobřeží objevují jako první. Toto je ta nejlepší kombinace a zažijete fantastický rybolov, při kterém za jediný den nalovíte svůj vývozní limit, což je v současné chvíli 15kg filet na osobu. Strategie lovu je potom taková, že pokud narazíte na hejno sleďů, tak pomocí echolotu a digitálního počítadla vašeho multiplikátoru dostanete pilkr těsně pod sledě, kteří se objevují v horní části vodního sloupce a můžete si být jisti, že velké tresky nebudou daleko. Letní a podzimní rybolov v těchto oblastech je potom ve znamení klidné rybařiny, v podzimním období bývá zpestřen lovem makrel, načež i v tomto termínu se může s velkou dávkou štestí trefit velká trofejní ryba.

rybolov_norsko_zacatecnik_2009_3

 

Rybolov v oblasti Finmarku je úplně odlišný od středního a jižního Norska. Velké tresky se zde sice vytírají v zimních a brzkých jarních měsících jako je únor – duben, ale v tomto období se sem pravděpodobně díky tuhé zimě nedostanete, ikdyž některé agentury již začali pořádat letecké zájezdy na tento výjimečný rybolov. Pokud se takového zájezdu zúčastníte, je třeba počítat s tím, že budete bydlet v hotelu a rybolov budete realizovat z pronajatých kutrů, protože ve vybraných oblastech platí zákaz pronajímání malých plavidel turistům. Úlovky tresky obecné se v tomto termínu blíží 40kg hranici a přesahují délku 150cm. Jestliže se spokojíme s klidnějším rybolovem v období, když se příroda umoudří, což bývá květen – září. Můžete si být jisti fantastickými zážitky ze soubojů od trofejních ryb, neboť treska obecná se sice vytře v zimních měsících, ale po vytření jíž od pobřeží Barentsova moře neodplouvá a dá se ulovit i v letních měsících. Naopak bych řekl, že treska ulovená v červenci nebo srpnu je na váhu těžší, než čerstvě vytřená treska.

rybolov_norsko_zacatecnik_2009_2

 

Způsobů mořského rybolovu je několik. Mezi asi ten nejstarší patří pilkrování, které jsme od Norů prakticky převzali a používáme ho bez nějakých zásadních změn do dnes. Jedná se vlastně o olověnou rybičku v různém tvarovém i barevném zpracování ve váze od 400g do 1000g, která se uváže na návazcový silon, nad ni se připojí dvě nebo tři strašidýlka, což můžou být úhořící, nebo chobotničky, někde se používá i peří. Tato sestava se potom spouští do hloubky 50m – 150m. V Norsku se loví především ryby, které žijí u dna, proto je velmi důležité dostat nástrahu právě ke dnu. Výběr správné barvy pilkru jako i ostatních nástrah už záleží na podmínkách v dané lokalitě. Pro pilkrování potřebujeme samozřejmě speciální vybavení, které je na našich vodách prakticky nevyužitelné. Někteří rybáři se při koupi rybářského snaží kombinovat výstroj na moře s vybavením pro lov sumce. Tato kombinace samozřejmě možná je, ale já bych ji nedoporučoval, protože je to něco podobného, jakoby jste kombinovali prut na plavanou s prutem pro lov na feeder. Ideálním prutem pro pilkrování bývá prut v délce 2m – 2.4m s gramáží 30lbs – 50lbs. Kratší pruty volíme proto, abychom mohli s prutem v lodi dobře manipulovat. S delším prutem kolem tří metrů vzniká problém při vylovení ryby do lodě. Za normálních podmínek budete mít rybu 3m od lodi, a pokud prut vyručkuje za sebe do lodi, abyste mohli vylovit rybu, už budete koupat ve slané vodě multiplikátor. Navíc je třeba si uvědomit, že na lodi budete chytat ve třech lidech a místa není nikdy dost.

rybolov_norsko_zacatecnik_2009_4

 

Při výběru multiplikátoru je snad nabídka ještě větší. Pořídit si můžete multiplikátory jednorychlostní s převodem 2:1 na velké ryby, které nedoporučuji, protože se požívají pro lov velkých ryb spíše v jižních mořích. Dále jsou na trhu multiplikátory s převodem 4.1 – 5:1 a digitálním počítadlem hloubky, což vám rybolov velice usnadní, protože pilkrování není jen obyčejným mlácením olova o dno, ale velice často se také loví ve sloupci, což bez počítadla nebude moct vyzkoušet. Mezi absolutní špičku patří multiplikátory elektrické, které vám fyzicky náročné pilkrování velice usnadní. Součástí výbavy těchto elektrik bývají gelové baterie s kapacitou 20 hodin nonstop lovu bez dobíjení. Tyto multiplikátory jsou vhodné pro lov na velkých hloubkách, kapacita jejich cívek se blíží k 300m hranici, potom není problém vylovit z 200m hloubky několikrát po sobě malého červeného okouníka spolu s kilovým pilkrem. Další velice důležitou věcí je výběr pletené šňůry, silon je sice levnější, ale pro pilkrování absolutně nevhodný. Pilkrovat budete na velkých hloubkách, kde vám silon bude pružit a při zatížení se dovede natáhnout i o několik metrů. Při těchto vlastnostech silonu nebudete mít kontakt s nástrahou a bude velice obtížné  zaseknout rybu. Naopak pletená šňůra s nulovou průtažností je to pravé co si na multiplikátor pořídit. Mezi nejoblíbenější pletenky patří šňůry o průměru 0.32mm, v návinu 300m, s nosností 51kg. Tato šňůra se netřepí, nesaje vodu a dá se s ní chytat i za silnějšího větru, neboť skvěle řeže vodu. Pletenky je potom dobré kombinovat s návazcovým silonem o menší nosnosti 36kg, aby při vázce prasknul návazcový silon a pletenka se zachránila. Při zakoupení nástrah, které již budou nazáné na silonu, doporučuji nástrahy zbavit silonu a převázat na vlastní silon s jasně danou nosností.

rybolov_norsko_zacatecnik_2009_5

 

Pokud pojedete do Norska poprvé, je lepší, si pilkrovací prut půjčit a zjistit, jestli vás rybolov v Norsku tzv. chytne, nebo se raději příští rok vypravíte do Španělska na sumce. Z vlastní zkušenosti vím, že pokud pojedete do Norska poprvé s CK, tam si půjčíte pilkrovací vybavení, tak vás to bude bavit maximálně jedno dopoledne, nechytíte nic a budete se raději věnovat méně náročné přívlači. Jestliže se rozhodnete vyzkoušet pilkrování je nutné mít v lodi někoho, kdo to umí, vezme vás na správná místa a seznámí vás detailně s touto technikou. Pokud nikdo takový ve vaší blízkosti není, je lepší si zaplatit rybářského průvodce, neboť mořský rybolov není jen o technice, ale také o místě. Můžete klidně pilkrovat celé dopoledne na místě s rovným písčitým dnem o rozloze několika čtverečných kilometrů a nechytíte nic, přičemž stačí popojet jen o 2km dál, kde se nachází podmořský útes, s hloubkou 50m – 130m a budete tahat rybu za rybou.

 

Autor: Michal Simčo

Foto: Pavel Brázda

1 komentář

  1. Dobré rady s tipy. Já si na poprvé koupil výbavu, kterou jsem po návratu vyhodil, protože prodejce mě doporučil samý šunt. Určitě nemá cenu na poprvé kupovat vláčku a pilrovačku. Koupil bych kvalitní přívlač, kterou mohu použít i u nás.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(11)
(100)
(14)

Nahrávání ... Nahrávání ...